Cheltuielile cu educatia reprezinta, in medie, numai 0,7% din bugetul lunar al unei familii. Cea mai mare parte a consumului, echivalentul a 42%, este alocata alimentelor si bauturilor nealcoolice, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Resursele infime alocate educatiei s-ar putea numara printre factorii care au dus anul acesta la cea mai slaba rata de promovare a examenului de Bacalaureat din ultimii 20 de ani, de numai 44,47%.

In afara de cheltuielile cu alimentatia, o componenta a consumului cu pondere mare in cheltuieli este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In ianuarie-martie 2011, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 22,4%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (18,6%) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,2%) si cele pentru educatie (0,7%).

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii si cheltuielile totale ale acesteia au fost in primele trei luni aproximativ egale cu cele din ultimul trimestru din 2010, situandu-se la 2.318 lei si respectiv 2.098 lei, potrivit datelor INS, citate de Mediafax

In trimestrul anterior, veniturile totale medii lunare au fost de 2.308 lei, iar cheltuielile medii lunare de 2.114 lei.

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in primele trei luni ale acestui an, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.318 lei pe gospodarie si 804 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 1.867 lei lunar pe gospodarie (648 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 450 lei lunar pe gospodarie (156 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (47,6% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 24,9%, veniturile din agricultura cu 1,9%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,6% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,7%. O pondere importanta detin si veniturile in natura (19,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,5%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 25,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 9,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 60,6% din salarii, de 24% din prestatii sociale si doar 9,2% au fost venituri in natura.

In schimb, in rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 39% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (34,7% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 4,3% din veniturile gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (26,3%) si celor salariale (26,3%).

Cheltuielile totale ale populatiei au fost in primul trimestru, in medie, de 2.098 lei lunar pe gospodarie (728 lei pe persoana) si au reprezentat 90,5% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri F