"O problema a mediului rural din Romania este ca nu exista garantii materiale, in timp ce in lumea occidentala 80% din garantiile pentru activitatile agricole sunt reprezentate de pamant. La noi, nu exista o garantie a terenului, pentru ca nu exista o piata, iar o banca are posibilitati foarte reduse de a vinde un teren luat in garantie", a declarat joi, la un seminar pe teme de agricultura, Eugen Radulescu, expert OECD si director in Banca Nationala a Romaniei (BNR).

El a adaugat ca alta problema a agricultorilor este nefinalizarea procesului de incadastrare a terenurilor.

"Este inadmisibil ca dupa 20 de ani sa nu fim in stare sa finalizam procesul de incadastrare", a spus Radulescu.

Citeste si:

El a adaugat ca tranzactiile cu terenuri sunt descurajate de taxele mari percepute de notari.

"Cel care vrea sa cumpere un teren plateste dublu sau triplu fata de pretul terenului, pentru cadastru si operatiuni notariale. Acestea din urma pun frana pentru agricultori. Practic, jumatate dintre sotiile si rudele oamenilor politici sunt notari si impreuna stabilesc o casta, care nu lasa sa se miste nimic. Forta notarilor este cu mult mai mare decat cei care vor binele acestei economii. Ei doresc doar extragerea unei rente cat mai mari pe seama restului economiei", a afirmat Radulescu.

Pe de alta parte, el a spus ca sistemul juridic "este foarte generos cu debitorii si foarte putin inclinat sa-i apere pe creditori".