Noul ministru al Sanatatii ar trebui sa fie un tehnocrat care vine din mediul de afaceri, intrucat sistemul este in degringolada si chiar are nevoie de patru miliarde de lei pentru a-si plati datoriile si a merge mai departe, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, potrivit Mediafax.
In opinia presedintelui Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian (foto), sistemul sanitar este intr-o asemenea degringolada incat este nevoie de "un jucator in piata tehnocrat, om de afaceri, care sa aiba si sprijin politic".

Un prim pas pe care trebuie sa-l faca noul ministru vizeaza crearea unei Comisii Nationale de Reforma, a mai spus Damian.
"Comisia de guvernare a reformei trebuie formata din minti pragmatice, luminate, nepervertite de analize de televizor, de declaratii tragice si de nevoi urgente", a precizat Dragos Damian.

Presedintele APMGR sustine ca un alt pas pentru reforma vizeaza contributii diferentiate la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

"Contributia uniforma a angajatului, desi echitabila, este evident ineficienta, de fapt nemultumitoare pentru cei care vor sa investeasca mai multi bani prin sistemul public in propria sanatate. O solutie ar fi diferentierea contributiei optional, dand la schimb un sistem de carduri diferentiate care sa acceseze pachete de servicii tot diferentiate. Dupa modelul «frequent flyer» din transporturile aeriene, de exemplu", a mai spus presedintele APMGR.

O alta masura imediata recomandata de presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania este privatizarea spitalelor prin metoda MEBO.

"Oricum, extrem de multe spitale sunt privatizate. Ele ar trebui vandute angajatilor, asa cum sunt, chiar si pentru bani putini daca au datorii, si cumparatorii sa fie lasati sa le administreze singuri. Noii proprietari vor sti sa isi gestioneze eficient noua proprietate iar sistemul sanitar va scapa de o mare bataie de cap, de data asta fara victime colaterale", a adaugat Damian.

Presedintele APMGR a facut referire si la programul de oncologie care "sufera tot mai mult din lipsa tratamentului".

"Ar fi bine sa existe supraprogramul national de oncologie. Intreaga lume se confrunta cu cresterea nevoilor in oncologie, cu atat mai mult cu cat cancerul poate fi depistat din ce in ce mai precoce si este din ce in ce mai tratabil; se estimeaza ca nevoile de servicii medicale vor creste cu 35% pana in 2015 pe segmentul oncologie, si asta doar in UE. De aceea, o solutie ar fi sa fie scoasa oncologia din practica pachetului comun al administrarii programelor nationale si sa fie alocat absolut tot ceea este necesar pentru a se incepe obtinerea unor rezultate masurabile", a mai spus Damian.

In plus, pentru presedintele APMGR, reforma Sanatatii trebuie sa cuprinda si taxa pe fast-food.

"Ideea taxei nu este ceva nou, insa a fost lasata la pastrare, la mijloc fiind interese comerciale extraordinar de puternice. Ea trebuie introdusa cu orice pret, pentru ca asistam la exterminarea lenta a populatiei, in special tinere, prin distructie metabolica. Numai asa ar putea fi salvata de la obezitate populatia Romaniei", a continuat Damian.

El a inclus in reforma sanitara strategia medicamentului. "In acest sector, ar fi cateva solutii neabordate la problemele legate de aprovizionarea cu medicamente a populatiei, despre campaniile guvernamentale de educatie pro-generice, ca sa nu mai fim victimele manipularii practicate de interese comerciale, despre taxa pe reprezentantul medical, despre includerea unui numar cat mai mare de generice pe lista C2, despre sisteme de marje regresive, in asa fel incat farmacia sa fie incurajata sa elibereze medicamentul generic, despre modalitati de atragere a investitiilor in industrie si modul in care o fac eficient China, India, Rusia, Turcia, unde se concentreaza noile platforme tehnologice din domeniu", a mai spus presedintele APMGR, care este si CEO al companiei farmaceutice Terapia-Ranbaxy.

Damian a atras atentia supra faptului ca in acest moment sistemul sanitar din Romania chiar are nevoie de patru miliarde de lei, asa cum a spus ministrul demisionar al Sanatatii, Ceske Attila, pentru plata datoriilor si pentru a merge mai departe.

Ministrul Cseke Attila a anuntat, in 4 august, ca demisioneaza din functie, nemultumit de banii primiti de Ministerul Sanatatii la rectificarea bugetara, care s-a discutat fara a i se cere punctul de vedere, si a precizat ca in mandatul sau a avut mai multe dispute cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor.

Cseke Attila declara, in 13 iulie, ca bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala.

In ciuda pozitiei acestuia, la rectificarea bugetara au fost alocati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin Ministerul Sanatatii, doar 341 milioane de lei, pentru plata arieratelor, precum si 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate si gratuite.
Consiliul Operativ al UDMR Bihor l-a propus oficial in functia de ministru al Sanatatii pe medicul Ritli Ladislau, care este directorul medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, a declarat presedintele executiv al filialei, Szabo Odon.

Ritli Ladislau a spus ca, daca va fi numit in functia de ministru al Sanatatii, prioritatile sale vor fi continuarea proiectelor incepute de Cseke Attila, normalizarea relatiei dintre minister si CNAS, precum si imbunatatirea finantarii sistemului sanitar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri