Marii producători de ţigarete, inclusiv British American Tobacco, au început să vândă dispozitive de încălzire (-"heat sticks"-nr.) care utilizează substanţe infuzate cu nicotină precum ceaiul de rooibos, pentru a contracara viitorul embargou ce urmează a fi introdus de UE privind produsele din tutun încălzit aromatizate, scrie Agerpres.

Vezi la finalul articolului și reacția oficială a BAT

Chiar dacă dispozitivele de încălzire reprezintă o nouă modalitate de a inhala tutunul, experţii în sănătate avertizează că siguranţa lor nu este clară.

Aşa-numitele dispozitive "heat-not-burn" care conţin tutun sunt produse de mai mulţi ani, în încercarea de a evita chimicalele toxice care sunt eliberate în procesul de ardere. Aceste dispozitive au ajutat la contracararea scăderii cererii pentru ţigările tradiţionale, pe fondul creşterii conştientizării riscurilor la adresa sănătăţii şi taxarea ridicată de pe unele pieţe.

Grupul British American Tobacco (BAT) a decis să meargă un pas mai departe, lansând o versiune a stick-urilor care conţin ceai de rooibos infuzat cu nicotină în loc de tutun pe nouă pieţe europene, inclusiv Germania şi Grecia. Compania are de gând să lanseze acest produs pe piaţa mondială.

Decizia pune la dispoziţia "fumătorilor şi utilizatorilor adulţi de nicotină cea mai largă gamă de produse cu risc redus", a precizat BAT într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, cercetători avertizează că există riscuri necunoscute asociate cu inhalarea ceaiului. "Orice care arde sau este vaporizat şi este inhalat în plămâni, probabil va provoca unele efecte", spune Erikas Simonavicius, profesor la King's College din Londra. Acesta a adăugat că producătorii de ţigarete nu au publicat încă cercetări care să arate implicaţiile pentru sănătate al stick-ruilor cu rooibos.

Stick-urile fără tutun nu sunt vizate de actualele reguli ale UE, susţine BAT. Asta înseamnă că firma poate vinde stick-uri cu rooibos şi cu arome precum mentă şi fructe tropicale chiar şi după ce interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate va fi implementată în blocul comunitar la finele acestei luni.

Companiile din sectorul tutunului realizează în continuare cea mai mare parte a veniturilor lor din vânzarea de ţigarete. De exemplu, BAT vinde mărci de ţigări precum Dunhill, Lucky Strike şi Camel în peste 170 de ţări din întreaga lume, cu taxe mari şi reglementări stricte în multe din aceste ţări.

UPDATE:

BAT a transmis următoarea reacție oficială la acest articol, preluat de agenția Agerpres de la Reuters

În cadrul BAT, ne asigurăm permanent că produsele noastre respectă standarde de înaltă calitate și siguranță. Politica noastră internă pentru dezvoltarea produselor este respectată în timpul dezvoltării și al testării tuturor produselor noastre și ne asigurăm că toate ingredientele și materialele utilizate sunt evaluate corespunzător. Specific pentru consumabilele încălzite pe bază de plante, acest proces include asigurarea faptului că nicotina are un grad înalt de puritate, că toate celelalte ingrediente sunt cel puțin la nivel de calitate alimentar și că toate produsele sunt testate conform mai multor standarde internaționale de siguranță.

În cazul unei țigarete, tutunul este ars la temperaturi de peste 900 de grade Celsius. În schimb, consumabilele pe bază de plante utilizate cu dispozitiv de încălzire utilizează temperaturi mult mai scăzute (aproximativ 200-300 de grade Celsius). Deoarece nu există ardere, aerosolul produs de veo™ constă în principal din apă, glicerol, arome și nicotină. Deoarece substratul din plante utilizat în veo™ nu este ars, compoziția aerosolului scade semnificativ în complexitate comparativ cu fumul de țigară.

veo™ este un produs cu nicotină nou care nu implică ardere și care produce niveluri semnificativ reduse de substanțe toxice specifice fumului de țigară. Efectele biologice măsurate în studiile pre-clinice indică o prezență redusă sau chiar inexistentă comparativ cu fumul de țigară. În ansamblu, datele obținute până în prezent oferă dovezi conform cărora veo™ are potențialul de a fi un produs cu risc redus comparativ cu țigările.

Ca parte a abordării BAT privind transparență în publicarea rezultatelor cercetărilor științifice, datele provenite din studii recente și viitoare vor fi incluse în rapoarte științifice și transmise spre publicare în jurnale de specialitate revizuite de experți independenți, în sprijinul dialogului cu comunitatea științifică și foruri de reglementare.

*Comparație între fumul provenit dintr-o țigaretă de referință standard (cu aproximativ 9 mg gudron) și emisiile provenite din utilizarea veo™ referitor la cele 9 substanțe nocive recomandat a fi reduse în fumul de țigară

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri