MDRT a aplicat corectii de aproape 180 de milioane de lei pentru nereguli constatate in urma unor controale, la circa o treime din cele 124 de contracte verificate pe Axa 2, care vizeaza reabilitarea de drumuri judetene, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Elena Udrea.
Comisia Europeana a suspendat in iunie finantarile pentru Axa 2, in urma constatarii unor nereguli la patru contracte, si a cerut Romaniei sa verifice toate contractele aferenta acestei axe, informeaza Mediafax. Din cele 124 proiecte verificate de MDRT, pentru 43 proiecte (in cadrul carora s-au incheiat 39 contracte de lucrari) s-au constatat incalcari ale legislatiei achizitiilor publice.

Dintre cele 39 de contracte, pentru 30 procedura de achizitie publica a avut raport de verificare de la Unitatea Centrala de Verificare a Achizitiilor Publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finantelor.

MDRT sustine ca sunt beneficiari care au mai multe contracte de finantare, dar care au incheiat pentru toate un singur contract de lucrari (CJ Ilfov 9 contracte de finantare si un singur contract de lucrari) si sunt beneficari care au incheiat in cadrul unui singur contract de finantare mai multe contracte de lucrari (Municipiul Blaj si Primaria Botosani, un contract de finantare si 3 contracte de lucrari).

In urma verificarilor s-au propus corectii financiare care variaza intre 5% si 25% din valoarea contractelor de lucrari.

Valoarea corectiilor propuse a fi aplicate este in suma de aproape 180 milioane lei si reprezinta 5,58% din valoarea contractelor de lucrari incheiate in cadrul Axei 2 (3,2 miliarde lei).

"Statul nu va pierde acesti bani, ci vor fi redistribuiti catre alte proiecte. Corectiile vor fi suportate de autoritatile publice, pentru ca valoarea proiectelor nu va scadea", a mai spus Udrea.

Pentru sase contracte de finantare din cele 43 s-au finalizat verificarile si s-au incheiat note de constatare sau procese verbale de control ce constituie titlu de creanta. Restul sesizarilor de incalcari ale legislatiei privind achizitiile publice vor urma procedura de nereguli ale AMPOR - se declanseaza alerta de neregula, se verifica alerta de catre structura specializata si daca se confirma neregulile se declanseaza o actiune de verificare si control care se poate incheia fie cu note de corectie (pentru nereguli pe achizitii) fie cu Procese verbale de constatare care reprezinta titluri de creanta.

Pentru cele sase contracte cu verificarile finalizate valoarea corectiilor financiare este de 59,3 milioane lei.

Diferenta de 120,6 milioane lei (pana la 179,9 milioane lei) reprezinta propunea MDRT, suma finala urmand a fi confirmata dupa finalizarea proceselor verbale care vor stabili titluri de creanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri