Rezervele de aur ale Romaniei, estimate de companiile care le exploateaza, se ridica la aproximativ 700 tone, in timp ce resursele de argint sunt evaluate la 2.000 de tone, a declarat joi presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, citat de Mediafax.

"Rezervele totale de aur ale tarii sunt informatii clasificate. Potrivit estimarilor companiilor, rezervele estimate sunt de 700 tone aur si 2.000 tone argint", a afirmat Patruti.

Unul dintre cele mai mari zacaminte de aur si argint este cel de la Rosia Montana, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana va fi derulata de compania RMGC, controlata de compania canadiana Gabriel Resources. Statul roman, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% din RMGC.

Guvernul intentioneaza sa majoreze redeventele pentru aur, platina si argint de la 4% la 6% din valoarea productiei.

Gabriel Resources a fost fondata in 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine romana Frank Timis, care s-a retras in 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri. In 1997 Minvest avea o participatie de 33,8%, iar Gabriel controla 65% din capitalul RMGC, care la acea data de numea Euro Gold Resources.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Argint pentru Romania in proba de dublu vasle feminin, la Mondiale