Ministerul de Resort anunta ca in 2005, importurile de produse agricole au fost de peste trei ori mai mari fata de exporturi. Deficitul Romaniei situanduse in anul precedent la 1.300 de milioane de euro. Cele mai mari cantitati importate au fost cele de fructe exotice, carne de porc, tigari si ciocolata. La export au mers mai mult graul, porumbul, animalele vii, uleiul de floarea soarelui, vinurile, si branzeturile. In 2005 romanii au mancat mai multa carne de porc si de pui de import decat in 2004. Diferentele sunt destul de mari. Consumul de carne de porc a crescut in 2005 cu 60 de mii de tone, iar la cea de pui diferenta ajunge la peste 30 de mii de tone.

Productia interna nu a reusit sa acopere consumul nici la fructe, zahar, sau tutun, ori la legume proaspete in extrasezon. La aceasta categorie balanta atarna greu in favoarea importurilor.

Din cifrele prezentate de Ministerul Agriculturii reiese faptul ca exporturile au crescut cu circa 15 procente. Strainii au cumparat de la noi in primul rand animale vii: bovine, ovine, cai, magari si catari.
Cea mai mare parte a exporturilor au mers in Uniunea Europeana, 66%. Dupa aceea urmeaza Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Molova si Statele Unite. Valoarea exporturilor in 2005 se ridica la putin peste 673 de milioane de euro, fata de importuri care ajung la peste 2.000 de milioane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri