Tot mai putini oameni vor intra pe piata globala a fortei de munca in urmatorii 20 de ani
Deficitul de forta de munca, dar si de locuri de munca, pune angajatorii in fata unui paradox: cum sa gasesti oamenii potriviti, la momentul potrivit, in locul potrivit? Studiul intreprins de Manpower la nivel international releva ca 40% din angajatorii mondiali au probleme in acoperirea necesarului de personal.

Imbatranirea populatiei, scaderea ratei natalitatii, migratia, programele educationale inadecvate, globalizarea si practicile antreprenoriale (outsourcing, offshoring etc.) sunt, in opinia expertilor de la Manpower, cauze care vor accentua penuria de forta de munca in urmatorii ani. Din analiza efectuata la sfarsitul lunii ianuarie asupra a 33.000 de companii din 23 de tari rezulta ca tot mai putini oameni vor intra pe piata muncii in urmatorii 20 de ani.

Aplatizarea ratei natalitatii (in Statele Unite si Japonia) si declinul (in mare parte din tarile UE) inseamna ca, in viitorul apropiat, tot mai putini tineri vor veni sa acopere necesarul de mana de lucru. Chiar si in tarile cu populatie in crestere din Africa, bolile si intemperiile pot duce la reducerea pietei de munca. Pe de alta parte, multe persoane provenind din tari cu economii emergente sau in dezvoltare pleaca pentru a lucra in alte parti. Nenumarati studenti pleaca sa studieze in strainatate si nu se mai intorc, generand un exod de talente catre tari mai dezvoltate.

Analiza tendintelor globale indica faptul ca aproape toate posturile de productie se vor muta din tarile dezvoltate catre economiile emergente si in dezvoltare, cu niveluri salariale scazute. Pe masura ce aceste tari isi dezvolta economiile, vor incepe sa aiba nevoie de forta de munca suplimentara, pentru a face fata propriilor nevoi. Oferta se va dovedi atunci deficitara. In acel moment, pe masura cresterii salariilor in economiile interne, activitatile delocalizate ale angajatorilor globali vor intalni competitia interna pentru forta de munca.

Un numar considerabil de tari se afla in declin demografic si trebuie sa faca fata necesarului de forta de munca utilizand resurse din afara posibilitatilor ofertei interne. tarile cu cote reduse ale populatiei incadrate in munca, precum tarile din estul Europei, din fosta Uniune Sovietica sau din Africa Sub-sahariana isi pot exploata resursele interne pentru a acoperi deficitul. Aceasta oportunitate este indisponibila celorlalte tari. Spania, Italia si Grecia, confruntate cu nevoia urgenta de a face fata cererii accentuate de muncitori cu aptitudini specifice in diverse sectoare de activitate, au inceput sa faciliteze accesul pe piata fortei de munca a imigrantilor provenind in special din Balcani. In mod asemanator, Japonia si alte economii nou industrializate, precum tarile din Asia de Sud Est, atrag mii de persoane din Filipine, Indonezia, China, Thailanda si Pakistan in fiecare an.
Romanii invata tot mai mult care le sunt drepturile

Anul 2006 va impune, cu siguranta, o reasezare a fortei de munca pe bazele noii realitati sociale si economice generate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. anticipeaza Camelia Stanculescu, director general la Manpower Romania. Deja se intrevad cateva tendinte majore: Fluxul crescut al fortei de munca spre posturi mai bine platite Piata fortei de munca va inregistra o presiune tot mai puternica din partea angajatilor preocupati de gasirea unor posturi mai bine platite, ceea ce se va reflecta intr-o migratie a acestora catre companii cu pachete salariale avantajoase. Angajatorii vor fi fortati sa isi modifice grila salariala si vor investi mai mult in formare si fidelizare.

Fenomenul tinde sa fie din ce in ce mai vizibil pentru toate pozitiile, de la muncitori necalificati, pana la pozitii de management la nivel mediu sau de varf. Tendinta angajatilor de a-si castiga, apara si impune drepturile privind respectarea, recunoasterea si recompensarea valorii lor si a calitatii muncii depuse se va accentua. Aceasta tendinta se va reflecta in faptul ca regulile nu vor mai fi facute doar de una dintre parti. O mare problema o va reprezenta, in continuare, migratia fortei de munca in strainatate. Oamenii vor fi atrasi de mirajul unor castiguri salariale modeste pentru Europa Occidentala, dar enorme pentru regiunea noastra.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23144&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri