Fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu a vrut sa vinda termocentralele. In ultimii trei ani insa, statul nu a reusit sa vinda nici macar o centrala din intregul sau portofoliu, lasindu-le sa rugineasca linistite. Ministerul Economiei da vina pe Guvern.
Pe vremea cind Dan Ioan Popescu detinea mandatul de ministru al Economiei, a existat o initiativa, conform careia termocentralele trebuiau scoase la vinzare. In ultimii ani insa, aceasta initiativa nu a avut nici un rezultat. Statul roman nu a reusit sa vinda nici macar o termocentrala. A existat o tentativa, cu termocentrala de la Midia, cistigata la licitatie de Dinu Patriciu. Nici macar aceea nu a fost vinduta, pentru ca Executivul s-a sfiit sa emita o hotarire de Guvern care sa certifice vinzarea centralei.

Dam vina pe Guvern

Intrebata care este motivul acestei tergiversari cu vinzarea termocentralelor, Directia Generala Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) s-a legat doar de cazul centralei de la Midia, si chiar si in acest caz da vina pe Executiv.

Conform prevederilor Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare, clauzele contractuale pentru vinzarea actiunilor societatilor comerciale din domeniul utilitatilor se aproba prin hotarire de Guvern. Hotarirea de Guvern pentru aprobarea principalelor prevederi contractuale ale contractului de vinzare-cumparare a actiunilor detinute de MEC la SC Uzina Termoelectrica Midia SA este transmisa spre avizare ministerelor avizatoare, sustine MEC.

Cu alte cuvinte, de vina pentru intirzierea de trei ani, timp in care termocentralele ruginesc si merg in pierdere, este Guvernul, si nu MEC. Directia Generala Politici Energetice uita insa ca nu Guvernul scoate la vinzare termocentrale, ci chiar ministerul. Ca sa existe hotariri de Guvern pentru vinzari de termocentrale, trebuie sa existe termocentrale scoase la vinzare de MEC.

Mutari de la stat la stat


In 2001 si in 2002 au fost externalizate din cadrul SC Termolectrica SA o serie de centrale termoelectrice, al caror rol preponderent il reprezinta producerea de energie termica pentru acoperirea necesitatilor locale, spune MEC. Sa nu uitam insa ca centralele produc si curent electric, iar Termoelectrica are trista reputatie de a produce cea mai scumpa electricitate din Europa, daca nu cumva chiar din lume.

Prin Hotaririle de Guvern nr. 1099-1094/2001 au fost infiintate, dupa externalizare, Uzina Termica Calafat, Uzina Termica Vaslui, Uzina Termoelectrica Midia, Uzina Electrica Zalau, Uzina Termoelectrica Giurgiu, Uzina Termica Comanesti si Uzina Electrica Gura Barza.

De asemenea, au fost transferate fara plata autoritatilor locale o serie de obiective energetice.

La ora actuala, centralele termoelectrice ramase in subordinea MEC se afla in curtea Termoelectrica si a celor trei complexe energetice: Turceni, Rovinari si Craiova. Termoelectrica mai detine, in momentul de fata, patru sucursale de productie (Braila, Borzesti, Paroseni si Doicesti) si centralele din Deva, Galati, Braila si Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri