Evolutia mediului de afaceri din Romania a ramas la acelasi nivel cu cele din anii trecuti, releva un studiu al Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie. Astfel, 56,4% dintre IMM-uri sunt de parere ca evolutiile din mediul de afaceri au ramas la acelasi nivel cu cel din anii precedenti, in timp ce cealalta jumatate din firme are perceptii foarte impartite, si anume 23,2% sustin ca mediul de afaceri s-a imbunatatit, iar 18,5% sustin ca evolutiile au condus catre o inrautatire a mediului de afaceri.

Reprezentantii ANIMMC sustin ca la baza stagnarii mediului de afaceri autohton se afla barierele birocratice care constituie o piedica semificativa in calea bunului mers al afacerilor intreprinderilor mici si mijlocii, facandu-le vulnerabile la schimbarile frecvente din mediul extern. Pe langa complexitatea procedurilor administrative se adauga faptul ca legislatia din domeniu este deficitara.

Cu toate acestea, putem spune ca unul dintre sectoarele economice sta ceva mai bine la acest capitol. Astfel, evolutiile pozitive au fost cu precadere resimtite de IMM-urile din constructii, respectiv 33%, si din alte servicii (31,8%), in timp ce pentru firmele din transporturi, evolutiile negative au fost ceva mai puternic resimtite - 28,3% fata de o medie de 18,5%. IMM-urile active in domeniul agriculturii au apreciat in marea lor majoritate (79,8%) ca mediul de afaceri nu a inregistrat evolutii fata de anii anteriori, situatia ramanand la acelasi nivel.

Totodata, categoria de intreprinderi mijlocii apreciaza intr-o mai mare masura, respectiv 26,6 la suta, decat celelalte tipuri de intreprinderi ca mediul de afaceri din Romania s-a imbunatatit. Aceasta, in timp ce microintreprinderile au perceput evolutiile din mediul de afaceri ca mergand spre inrautatire, fapt aratat de ponderea mai mare (18,7%) decat media aprecierilor negative la adresa mutatiilor intervenite in mediul economic si de afaceri.

Reglementarile legislative, "sub-satisfacatoare"

Calitatea reglementarilor legislative aparute s-a dovedit a fi sub-satisfacatoare, iar nivelul de impozitare este destul de mare. Calificativul mediu acordat de IMM-uri este de 2,5 pentru aprecierea claritatii reglementarilor aparute in ultimul timp, ceea ce pe scala utilizata se atribuie calificativul "sub-satisfacator".

In ceea ce priveste opinia fata de noile niveluri de impozitare, optiunea firmelor se situeaza la nivelul valorii medii de 2,3, ceea ce in termen de calificativ inseamna "destul de mare". IMM-urile, indiferent de sectorul de activitate in care activeaza, sunt solidare in aprecierile pe care le fac cu privire la claritatea reglementarilor si la noile niveluri de impozitare. Aprecierile se pastreaza in jurul mediei, diferentele de opinii in functie de sectorul de activitate fiind foarte mici. Punctul de vedere s-a dorit a fi unitar cu privire la aspectele investigate indiferent de categoria de marime. Cu alte cuvinte, indiferent de marimea intreprinderii, aprecierile se pastreaza in jurul mediei.

Birocratia apasa greu pe umerii IMM-urilor

Opiniile IMM-urilor referitoare la proceduri de lucru si circuitul documentelor privind plata contributiilor la asigurarile sociale de stat au scos la iveala faptul ca doar 17% dintre firme cred ca procedurile sunt corespunzatoare.

In acelasi timp, majoritatea IMM-urilor au apreciat ca sunt prea multe institutii la care trebuie depuse documentele, respectiv 69,3%; prea multe si prea complicate documente trebuie completate (69,3%), precum si ca sunt prea multe conturi si ordine de plata care revin in sarcina intreprinderilor, sustin 57%. IMM-urile din agricultura sunt mai critice in aprecieri, fapt ilustrat de proportia mult mai mare a firmelor care au declarat ca procedurile sunt prea complicate (92,0%). Aceasta, in timp ce IMM-urile din sectorul hoteluri si restaurante par sa fie mai antrenate in urmarirea acestor proceduri de lucru, fapt evidentiat de ponderea mult mai mare a firmelor care au fost de parere ca procedurile sunt corespunzatoare, respectiv 31% din respondenti in comparatie cu 17,0% pe total sector IMM si fata de doar 3,4% in cazul firmelor din agricultura.

Guvernul nu intelege problemele firmelor

Imbunatatirea legislatiei se afla in topul solicitarilor de implicare a Guvernului. Majoritatea IMM-urilor - 68,7% - s-au exprimat cu acest punct de vedere. Fara a se deosebi radical, IMM-urile din diferitele sectoare solicita in mod diferit implicarea Guvernului in imbunatatirea cadrului legislativ. Interesant este de scos in evidenta si faptul ca, cu cat intreprinderea este mai mare, cu atat opinia fata de implicarea Guvernului in modelarea legislatiei este mai pronuntata. 45,1% dintre firme considera ca problemele cu care se confrunta sunt intelese in slaba masura de catre Executiv.

In acelasi timp, alte 20,6% sunt de parere ca Guvernul are o foarte slaba intelegere fata de problemele IMM-urilor. Microintreprinderile s-au pozitionat mai critic fata de celelalte categorii de marime in ceea ce priveste gradul de intelegere a problemelor lor de catre Guvern. 46,0% dintre acestea acorda un calificativ "slab" intelegerii Guvernului. Astfel, putem identifica o corelatie inversa intre marimea intreprinderii si aprecierea fata de modul in care Executivul intelege problemele celor care desfasoara afaceri la scara mica. In baza acestei corelatii, microintreprinderile se pozitioneaza mai critic fata de celelalte categorii de marime. In ciuda micilor diferente de perceptie, aprecierea generala este negativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri