In timp ce toata Europa asteapta rezultatul alegerilor cruciale care vor avea loc in acest weekend in Grecia, Carrefour si Credit Agricole, doua dintre cele mai mari companii de pe continent, anunta schimbari majore in portofoliul de subsidiare, anticipand iesirea statului elen din zona euro.

Carrefour, cel mai mare retailer francez, a anuntat retragerea de pe piata greceasca prin vanzarea participatiei sale catre partenerul local Marinopoulos. Retailerul francez va inregistra in contabilitate o pierdere de 220 mil. euro ca urmare a exit-ului.

De cealalta parte, francezii de la Credit Agricole au anuntat finalizarea achizitionarii Emporiki Bank Romania de la Emporiki Bank Grecia. In cursul acestei saptamani, sursele citate de presa internationala mentionau ca francezii de la Credit Agricole vor sa isi transfere in proprietate subsidiarele si activelor “bune” din cadrul Emporiki.

Aceleasi surse mentionau ca banca franceza ia in considerare posibilitatea de a permite intrarea in faliment a unitatilor grecesti din grup, in cazul in care Grecia iese din zona euro.

Grecia va organiza alegeri parlamentare anticipate pe 17 iunie. Analistii considera ca de rezultatul acestora depinde atat viitorul tarii cat si cel al zonei euro. Daca grecii vor reusi sa formeze un guvern care sa accepte masurile de austeritate cerute de catre autoritatile UE, tara are sanse sa evite un faliment necontrolat si excluderea din zona euro.

In cazul in care statul elen va intra insa intr-o noua criza politica, si nu primeste noi finantari externe, colapsul Greciei va fi aproape inevitabil. Tara mai are bani sa plateasca salariile si pensiile pentru doar inca o luna.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Carrefour demareaza un proces de verificare a conditiilor de pastrare