Potentialul de crestere economica a Romaniei a scazut semnificativ in ultimii ani, de la circa 5% la 2%, iar proiectiile arata ca va cobori sub 1% daca nu sunt imbunatatite cifrele demografice, a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
"Daca Romania creste cu 2% si Uniunea Europeana creste cu acelasi procent, noi batem pasul pe loc, nu este nici o convergenta", a afirmat Dumitru (foto), intr-o conferinta de presa.

El a atras atentia ca in lipsa imbunatatirii datelor demografice, domeniu unde exista reale provocari, potentialul de crestere economica a Romaniei va cobori sub 1%, ceea ce este prea putin, scrie Mediafax.

"Si o crestere de 2% nu ne ajuta prea mult, pentru ca oamenii se asteapta la salarii marite si in conditiile astea nu poti sa dai mare lucru, decat iluzii", a spus Dumitru.

El a mentionat ca principala provocare a economiei romanesti in anii urmatori va fi cum sa asigure bazele de crestere.

La randul sau, economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, apreciaza ca una dintre provocari o reprezinta dezintermedierea financiara, fiind necesar ca Romania sa apeleze la toate sursele pentru a investi in economia nationala si a creste potentialul de dezvoltare a acesteia.

Totodata, seful Departamentului Analiza Piete al BRD, Carmen Lipara, spune ca Romania trebuie sa se indrepte spre finantarea prin emiterea de obligatiuni corporative, astfel incat sa fie disparat riscul pentru creditarea pe termen mediu si lung.

Ea a aratat ca exista potential de a scadea dobanzile la care se imprumuta Romania, prin diminuarea riscului de tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri