Romania va prelua, dupa integrare, regimul comercial al UE si va renunta la acordurile bilaterale din prezent
Aderarea Romaniei la UE nu va aduce schimbari dramatice pentru exportatorii si importatorii autohtoni, ne-a declarat Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru Comert. Acesta atrage atentia insa asupra faptului ca, dupa aderare, Romania va trebui sa renunte la acordurile de comert liber din care face parte in prezent.

Romania are incheiate, pe linga Acordul European si Acordul Central European de Comert Liber (CEFTA), acorduri de comert liber cu Moldova, Turcia, Israel, Serbia si Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina, AELS (Asociatia Europeana de Liber Schimb). In momentul aderarii, ne vom retrage din aceste acorduri, a declarat ministrul.

Acesta sustine ca, avind in vedere faptul ca va trebui sa preluam regimul comercial al UE incepind din 2007, exporturile romanesti in zona Magreb (in tari precum Tunisia sau Maroc) sau in tarile mediteraneene vor fi mai facile, ca si pe pietele Americii Latine, cu care UE are un acord comercial, acestea devenind zone libere de comert pentru Romania. Exporturile si importurile pe relatia UE se vor numi, de la 1 ianuarie, livrari si achizitii comunitare.

Va trebui, de asemenea, sa denuntam acordurile Romaniei de cooperare comerciala. Departamentul pentru Comert Exterior a inceput, inca din 2005, procesul de amendare a acestor acorduri, pentru ca noi dorim sa ramina in vigoare, chiar daca sub o forma modificata. Negociem sa nu contina elemente de preferinte comerciale reciproce, dar sa ramina acorduri comerciale bilaterale. Avem dreptul la acest lucru ca membru al UE, sustine Winkler.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5159&art=12414&cHash=0522f329c1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri