Marea Britanie a ieșit din programul de schimb de studenți Erasmus+ al UE, deoarece cunoștințele slabe ale britanicilor pentru limbi străine și lipsa de interes pentru aceste burse a făcut participarea în program să devină o cheltuială nejustificată, relatează politico.eu.

Potrivit lui Nick Leake, diplomat senior în cadrul UK Mission afirmă că Londra ar fi trebuit cheltuie anual aproape 300 de milioane de euro mai decât înainte de Brexit pentru a participa la Erasmus.

Acestă decizie vine în timp ce organizațiile de tineret din UE și din Marea Britanie fac presiuni ca insularii să continue cu programul.

Toți spun că ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a avut un efect „devastator” asupra oportunităților de studiu și de călătorie pentru tineri, iar bursele Erasmus erau o cale pentru tineri de a ajunge în Insulă.

În cadrul unei reuniunii ce a avut loc la Bruxelles, Nick Leake a explicat de ce Marea Britanie a părăsit programul.

„Vă voi spune de ce nu ne-am alăturat: pentru că a existat întotdeauna un dezechilibru între incapacitatea noastră de a vorbi foarte bine limbi străine și de a profita de oportunitățile de mobilitate în afara țării și a persoanelor care doresc să vină în Marea Britanie”, a spus acesta.

Potrivit lui Leake după Brexit, pentru continuarea în program, Marea Britanie ar fi trebuit să cheltuie, în total, cu 2 miliarde de euro mai mult.

Reprezentanți din UE, dar și din Marea Britanie cer, însă, Comisiei Europene să negocieze mai bine cu guvernul britanic, astfel încât insularii să revină în programul Erasmus+.

Alternativa britanică la Erasmus n-a funcționat prea bine

După ce a părăsit Erasmus, Marea Britanie și-a înființat propria schemă de studii în străinătate, numită Turing. O analiză recentă comandată de guvernul Regatului Unit a constatat că schema de înlocuire nu și-a îndeplinit obiectivele, cu puțin peste 20.000 de studenți accesând schema în anul universitar 2021-2022, față de obiectivul de 35.000.

În plus, aproape 80% dintre universitățile și colegiile care au participat la programul Turing au raportat dificultăți cu noul proces de aplicare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri