Ministrii Muncii din blocul celor 25 de tari membre ale UE au ajuns la o intelegere privind liberalizarea serviciilor.
Oficialii europeni au decis: cu exceptia serviciilor publice, toate celelalte vor fi deschise concurentei intre statele care fac parte din Uniunea Europeana. Ramin insa deocamdata inchise serviciile de sanatate.

Franta a fost unul dintre statele occidentale care s-a aratat mai putin entuziasmata de aceasta directiva. Parisul a obtinut, de altfel, dreptul de a pune in practica prevederile acestui acord pe parcursul a trei ani, relateaza BBC. Directiva Bolkestein este unul dintre motivele pentru care alegatorii din Franta au respins, cu exact un an in urma, adoptarea Constitutiei europene. Frits Bolkestein este un politician liberal din Olanda si a ocupat functia de comisar european.

Prin opozitie cu statele din vestul Europei, est-europenii se numara printre cei mai ferventi adepti ai Directivei. Partizanii acestei masuri sustin ca ea va duce la crearea a sute de mii de locuri de munca.

„Romania saluta faptul ca s-a ajuns la un acord politic si consideram ca e un pas inainte in ceea ce priveste adincirea pietei interne, cu prioritate in domeniul liberei circulatii a serviciilor“, a declarat pentru „Cotidianul“ Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.

Varianta indulcita

Peste doua treimi din economia Uniunii Europene este reprezentata de servicii. In masura in care persoanele si bunurile circula mult mai liber in statele membre, oamenii de afaceri care vor sa infiinteze o companie in alta tara decit cea de origine vor fi obligati sa realizeze acest lucru in baza legislatiei din statul respectiv.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5504&art=13301&cHash=6b83a52d35

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Daniel Mocanu: Romania poate accepta pana la 4.000 de magazine