Presedintele Traian Basescu a declarat ca trage un semnal de alarma catre Guvern legat de faptul ca somajul a crescut la 7,6% in iunie si cu 29.000 de someri in iulie, iar investitiile straine directe au scazut cu 19,4% in prima jumatate a anului.
"Somajul este in crestere, romanii sunt tot mai preocupati de situatia locului de munca si tot mai multi se intreaba daca isi pierd sau nu locul de munca. Cand acest Guvern a preluat guvernarea, sondajul in Romania conform ESA era de 6,7%. In luna iunie, tot conform masuratorilor in sistem ESA, somajul in Romania ajunsese la 7,6%. Deci crestere economica generata de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu inseamna si crestere a locurilor de munca, iar acesta este un efect al amputarilor investitiilor din bugetul de stat", a spus presedintele, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca somajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci cand criza economica a fost la nivelul maxim.

"Mai trag un semnal de alarma extrem de serios: in luna iunie somajul era 7,6%, dar in iulie Romania a mai inregistrat un plus de 29.000 de someri, ceea ce imi permit sa anticipez, ne va arata atunci cand se va analiza la nivelul EUROSTAT somajul in Romania, cifra pentru Romania va fi undeva in jur de 8%. Este un prag extrem de riscant si crearea de locuri de munca este esentiala, relansarea investitiilor din bani europeni si bani de la bugetul de stat trebuie sa fie o prioritate majora a Guvernului. Nu se poate sa privesti o crestere cu 29.000 de persoane a somajului in perioada de vara, cand foarte multe locuri de munca sunt in zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de asteptat o scadere a somajului macar pe perioada verii", a spus presedintele.

Potrivit acestuia, investitiile straine directe au scazut cu 19,4% in prima jumatate a anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri