Deficitul bugetar a urcat in august cu aproape 2 miliarde de lei, la 7,92 miliarde lei, reprezentand 1,27% din PIB, pe fondul unei performante modeste a veniturilor si a unor cheltuieli in crestere cu salariile si bunuri si servicii, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Principalele venituri au avut o evolutie modesta, dinamica incasarilor fiind slaba atat la TVA si accize, cat si la impozitul pe profit, unde s-a consemnat chiar o scadere, scrie Mediafax.

Incasarile din TVA au totalizat 33 miliarde lei, cu 3,7% mai mari nominal fata de primele opt luni ale anului trecut, in timp ce accizele au adus la buget 13,8 miliarde lei, cu 1,5% mai mult decat in perioada de referinta. Avand in vedere cresterea economica din primul trimestru, de 1,8%, rezulta ca veniturile din TVA si accize au scazut in termeni reali.

De altfel, scaderea rezulta si din ponderile veniturilor in PIB, care au coborat de la 4,7% la 4,6% la TVA si de la 2% la 1,9% la accize.

Datele MFP indica o scadere cu 0,3 puncte procentuale a veniturilor totale in PIB dupa primele opt luni, de la 18,8% in august 2012 la 18,5% din PIB (131,1 miliarde lei).

TVA, redusa in 2015?...
Citeste si: TVA, redusa cu 2% daca in T1 din 2015 se incaseaza suplimentar la buge

Concomitent s-a inregistrat insa si o comprimare a cheltuielilor cu 0,5 puncte procentuale din PIB, rezultata in principal din sumele destinate investitiilor.

Cheltuielile de capital, principala componenta a investitiilor, au scazut cu 10%, de la 10,8 miliarde lei la 9,7 miliarde lei, respectiv 1,6% din PIB. Pe de alta parte, MFP noteaza ca totalul cheltuielilor de investitii, care includ si sumele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,3 miliarde lei (2,8% din PIB).

Potrivit scrisorii de intentie, Guvernul s-a angajat sa ia masuri pentru a se incadra in deficitul convenit cu FMI pentru acest an, de 14,7 milliarde lei, daca veniturile nu-si revin, dupa ce performanta slaba pe primele opt luni a determinat autoritatile sa ceara suplimentarea cu 1 miliard de lei a tintei de deficit la septembrie.

"In primul semestru al anului, deficitul a ajuns la 1,1% din PIB, in concordanta cu proiectiile. Cu toate acestea, veniturile au fost realizate la niveluri mai mici, acest lucru reflectand in principal pierderile din sectorul bancar, declinul importurilor si cresterea rambursarilor de TVA aferente exporturilor (...) Date fiind veniturile slabe si presiunile de cheltuieli din ce in ce mai mari, intreprindem o serie de masuri pentru realizarea tintei de deficit (...) In eventualitatea unor venituri inferioare nivelurilor prognozate, autoritatile sunt determinate sa realizeze tinta anuala de deficit bugetar", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI.

Avertisment CE: Fara...
Citeste si: Avertisment CE: Fara cresterea taxelor, deficitul sare de 2,8%

Proiectele de scrisoare de intentie vehiculate pana in urma cu doua saptamani nu includeau si fraza in care Guvernul puncteaza determinarea de incadrare in tinta de deficit in eventualitatea in care veniturile vor fi sub nivelul prognozat in prezent.

De altfel, abia in forma finala a scrisorii apare o modificare la tinta de deficit bugetar pentru luna septembrie, care urca de la 8,1 miliarde lei la 9,1 miliarde lei, reflectand evolutia sub asteptari a veniturilor in ultima perioada.

Surse oficiale au explicat pentru Mediafax ca derogarea a fost necesara intrucat deficitul bugetar a urcat semnificativ in august, la peste 1,2% din PIB, dupa ce in luna iulie se inregistrase un usor excedent, astfel ca deficitul coborase de la 1,06% din PIB la 0,96% din PIB.

Noua tinta de deficit la septembrie echivaleaza cu 1,46% din PIB, ceea ce inseamna ca in ultimul trimestru, cand istoric se realizeaza cele mai mari cheltuieli bugetare, va exista un spatiu pentru deficit de sub 1% din PIB.

Ne-am atins tinta la...
Citeste si: Ne-am atins tinta la "renegociere": deficit bugetar de 2,5%, marja...

Datele pe august si noile tinte asumate in relatia cu FMI arata ca Executivul intentioneaza sa restrictioneze puternic cheltuielile in septembrie, in lipsa unor venituri in crestere, intrucat deficitul lunar va cobori de la 1,9 miliarde lei la mai putin de 1,2 miliarde lei.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Deficitul sta sub control in 2016. Anul urmator aduce aminte de 2009