Piata bursiera europeana a inregistrat scaderi dupa ce o platforma petroliera romaneasca a fost atacata de un elicopter iranian, companiile Axa SA si Roche Holding AG inregistrand scaderi ale valorii actiunilor.
"Problema iraniana afecteaza pietele bursiere", a declarat administratorul de capital al Venture Finanzas SA din Madrid, Franciso Salvador. "Climatul geopolitic a fost destul de relaxat in cursul ultimelor sesiuni si aceasta veste reprezinta o tensionare a situatiei".

Indeicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,3 procente, atingand la Londra valoarea de 329,78, aceasta scadere fiind precedata de o majorare de 0,5 %. Indicele Euro Stoxx 50, cel ce acopera activitatea celor 12 natiuni care au folosesc moneda euro, a suferit o scadere de 0,5 %, informeaza NewsIn.

Actiunile Axa au pierdut 1,7% atingand valoarea de 28,19 euro, iar cele ale companiei Roche, cel mai mare producator mondial de medicamente pentru cancer si teste de diagnosticare, au pierdut 2,8 franci elvetieni (1,3%), pana la valoarea de 219,7.

Piata romaneasca nu reactioneaza la sechestrarea paltformei Orizont

Evolutia actiunilor companiilor petroliere listate la Bursa de Valori Bucuresti nu au fost afectate de incidentul petrecut in apele Golfului Persic, sustin brokerii din piata.

"Evolutia celor doua principale actiuni petroliere listate la Bursa, Petrom si Rompetrol Rafinare Consntanta nu a fost influentata de incidentul de dimineata", a comentat pentru NewsIn, Adrian Simionescu, broker la Finans Securities. "Faptul ca pe piete internationale au aparut unele scaderi se datoreaza, mai degraba previziunilor referitoare la pretul petrolului", a adaugat Simionescu.

"Actiunile companiilor petroliere listate la bursele europene se afla in scadere de ceva vreme, iar acest atac nu poate influenta piata de capital autohtona, influenta se manifesta, mai degraba la nivel politic si comercial", a declarat pentru NewsIn, Cosmin Raduta, managerul departamentului de tranzactionare al casei de brokeraj Ieba Trust.

"Sechestrarea platformei Orizont ar putea avea efecte negative la nivel financiar pentru compania care o detine, dar de obicei, la acest nivel exista contracte de asigurare care ar reduce semnificativ aceste pagube. Cat priveste piata, informatia a aparut in timpul sedintei de tranzactionare, dar titlurile petroliere listate nu au fost influentate, avand o evolutie normala", a declarat Iulan Panait, presedintele casei de consultanta KTD Invest.

Platforma petroliera Orizont, sub pavilion romanesc, a fost atacata marti dimineata la ora 9.00 de vapoare militare iraniene, iar dupa o ora, mlitarii iranieni au urcat la bordul navei intrerupand legaturile de comunicatie si luand ostatici pe toti cei 27 de muncitor, dintre care 20 romani si sapte indieni.

Platforma Orizont apartine companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), care se judeca in Iran cu societatile Petroiran si Oriental Oil Kish pentru a-si recupera platforma maritima de foraj Orizont, blocata de cele doua companii iraniene de la sfarsitul lunii aprilie.

"Platforma Orizont a fost atacata cu tiruri de tun de o nava de razboi iraniana, apoi sechestrata in apele Golfului Persic", a declarat un purtator de cuvant al companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), proprietara platformei. Potrivit acestuia, incidentul a suvernit in urma unui "litigiu comercial" intre compania romaneasca si beneficiarul iranian, compania Petroiran, care nu si-a respectat obligatiile financiare prevazute in contract".

Si Fortunei i s-a interzis patrunderea in apele iraniene

La 15 august, compania de stat Petroiran a cerut Emiratelor Arabe Unite sa impiedice o alta platforma petroliera romaneasca, Fortuna, sa patrunda in apele lor teritoriale, afirmand ca aceasta a fost "remorcata ilegal" in afara apelor iraniene. Petroiran si-a anuntat atunci intentia de a se adresa justitiei pentru diferendul cu GSP.

"Grup Servicii Petroliere a solicitat autoritatilor romane sprijinul pentru rezolvarea acestei probleme pentru ca este implicata o platforma de foraj romaneasca si personalul aflat in prezent pe platforma compus din 20 de romani. Speram sa obtinem castig de cauza in procesul pe care il avem cu cele doua companii iraniene care ne impiedica sa ne luam si cea de-a doua platforma," a spus directorul de comunicare al Grup Servicii Petroliere (GSP), Radu Petrescu.

Potrivit acestuia, saptamana trecuta, o instanta iraniana a blocat ilegal platforma romaneasca Orizont la cererea celor doua companii Petroiran si Oriental Oil Kish, drept urmare GSP a facut recurs si acum asteapta ca instanta sa le dea voie sa-si ia si cea de-a doua platforma din apele iraniene.

La randul sau, presedintele companiei Upetrom Group Management, care detine 90% din capitalul social al GSP, Gabriel Comanescu, a declarat ca Petroiran a cerut si obtinut sprijinul autoritatilor iraniene ca a doua platforma, proprietate a companiei romanesti, sa nu paraseasca apele teritoriale ale Iranului. "Eu cred ca Petroiran face toate aceste presiuni asupra noastra ca sa ne oblige sa le vindem platforma", a mai aratat Comanescu.

El a adaugat ca odata cu blocarea platformei, sunt blocati si 20 de romani, care reprezinta personalul de pe platforma. "Nu pot sa las platforma acolo fara personal pentru ca se poate intampla orice si nici nu am voie sa fac asta. Desi platforma nu mai e activa, sunt in permanenta acolo 20 de oameni pe care ii platesc si ii schimb o data la 30 de zile", a afirmat Comanescu.

Potrivit acestuia, in septembrie, la Curtea de arbitraj de la Paris vor incepe discutiile asupra litigiului dintre GSP si Oriental Oil Company Dubai, compania romaneasca solicitand societatii din Emiratele Arabe Unite plata unor datorii de circa 17 milioane de dolari.

Reprezentantul companiei Upetrom a mai aratat ca pentru inchirierea celor doua platforme de foraj maritim, Orizont si Fortuna, singura relatie contractuala pe care o au este cu Oriental Oil Company Dubai si tocmai de aceea a cerut ajutorul Curtii de arbitraj de la Paris. Comanescu a mai spus ca, ilegal, compania din Dubai a inchiriat platformele mai departe catre Petroiran si Oriental Oil Kish.

Potrivit presedintelui Upetrom Group Management, cele doua platforme maritime au fost sechestrate de cele doua companii iraniene, Petroiran si Oriental Oil Kish. Acesta a aratat ca, in cursul zilei de marti, una dintre cele doua platforme, Fortuna, a ajuns in apele Emiratelor Arabe Unite dupa ce a fost tractata de un vas al Grup Servicii Petroliere Constanta.

Fortuna si Orizont, cumparate anul trecut d ela Petrom

Comanescu a mai afirmat ca ambele platforme, Fortuna si Orizont, au fost cumparate anul trecut de la Petrom, companie care avea incheiat un contract de inchiriere pentru ele cu Oriental Oil Company Dubai. Compania statului iranian, Petroiran, a cerut saptamana trecuta ajutorul Emiratelor Arabe Unite pentru a intoarce in Iran platforma de foraj maritim Fortuna, despre care sustine ca a fost deturnata din apele iraniene in apele teritoriale ale Emiratelor Arabe.

Ahentia Shana relata ca directorul Petroiran, Mostafa Khoee a solicitat oficialilor Emiratelor Arabe Unite sa nu permita ca Fortuna sa intre in Emiratele Arabe "pentru a respecta legaturile comerciale internationale recunoscute si pentru a pregati terenul in vederea intoarcerii unitatii de foraj marin in Iran".

Iranul sustine ca paltforma Fortuna se afla inca sub contractul de inchiriere incheiat intre Petroiran si Oil Kish. Oficialul Petroiran a mai spus ca un vas necunoscut care se indreapta catre Al Fujairah - Emiratele Arabe Unite a intrat in mod ilegal in apele unde se afla zacamatul petrolier iranian Hangam si a transportat unitatea de foraj din apele teritoriale ale Iranului.

Platforma romaneasca nu a respectat prevederile contractuale

Operatorul roman al platformei petroliere aflate in apele teritoriale iraniene, care a fost ocupata de fortele militare iraniene, nu a respectat procedura impusa de contract, conform unui oficial iranian.

"Avem anumite proceduri in ceea ce priveste contractele si ofertele si se pare ca aceste prevederi nu au fost respectate de companie", a declarat oficialul iranian cu ocazia unei conferinte despre petrol si gaze tinuta in Norvegia. Oficialul iranian a refuzat sa isi ofere numele.

Conferinta, cunoscuta drept Zilele Internationale ale Comertului de Petrol si Paze are loc in Norvegia si la aceasta participa ministrul norvegian al petrolului si energiei Odd Roger Enoksen, cel al energiei britanic si ministri din Nigeria, Iran si Kazakhstan.

Platforma petroliera Orizont, sub pavilion romanesc, a fost atacata marti dimineata la ora 9.00 de vapoare militare iraniene, iar dupa o ora militarii iranieni au urcat la bordul navei intrerupand legaturile de comunicatie si luand ostatici pe toti cei 26 de muncitori, dintre care 19 romani si sapte indieni.

Personalul de pe platforma Orizont este liber sa se deplaseze si are acces la caile de comunicatii. "Am aflat ca angajatii nostri pot sa se deplaseze liber, sa comunice si chiar sa plece de pe platforma, desi nu vor pleca pentru ca reprezinta personal de siguranta. Circa 20 de militari sau politisti iranieni, nu stim sigur, au parasit platforma si au ramas in locul lor doar trei politisti iranieni inarmati impreuna cu reprezentantii Petroiran, subsidiara a companiei national iraniene de petrol, si Oriental Oil Kish", a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Grup Servicii Petroliere (GSP), Radu Petrescu.

Potrivit lui Petrescu, in conditiile in care ar fi existat un ordin judecatoresc care sa blocheze platforma pe loc, ceea ce au facut marti autoritatile iraniene "reprezinta o incalcare flagranta a legilor internationale pentru ca ei trebuiau sa impiedice plecarea platformei si nu sa sechestreze personalul sau sa traga asupra platformei maritime".

Reprezentantul GSP a adaugat ca platforma este fixa si nu se poate misca decat tractata de un vas, iar compania sa nu avea nici un vas in apropiere pentru ca nu vroia sa preia aceasta platforma si astepta o sentinta a justitiei pentru a face acest lucru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri