"Nu sunt emotii pentru anul acesta in privinta deficitului bugetar. Situatia la trei luni este chiar foarte buna. De la un program care prevedea un deficit de 0,65%, avem un excedent de 0,69%. Intr-adevar, ceea ce observam in evolutia comportamentului fiscal este nerealizarea investitiilor", a afirmat marti Jiru, intr-o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, potrivit Mediafax.

Programul de convergenta aprobat miercuri de Guvern prevede o tinta de deficit bugetar de 1,45% din PIB in termeni ESA, din care 0,25 puncte procentuale reprezinta ajustorul pentru confinatarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene. Tinta de deficit structural a fost stabilita la 1,25%, din care 0,25 puncte ajustor pentru fonduri europene.

Jiru a amintit ca, desi anul trecut Romania avea o tinta de deficit de 2,2% din PIB, a ajuns la o realizare de 1,5%, raportat la o medie in zona euro de 2,2% si de 2,9% la nivelul statelor Uniunii Europene. Pentru acest an, estimarea pentru cresterea economica este de 3,2%, iar pentru 2016 Guvernul preconizeaza 4%.

Sursa foto: Monede/Shutterstock.com