Preturile de consum au crescut in aprilie cu 0,1% fata de martie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 0,65%, in usoara scadere, in conditiile in care alimentele s-au scumpit luna trecuta cu 0,33%, iar serviciile cu 0,07%, in timp ce marfurile nealimentare au avut preturi apropiate fata de martie.

"Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,1%, in luna aprilie comparativ cu luna martie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de 0,2%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 5,25%, urmate de categoria "alte legume si conserve de legume" - 3,57%, fructe si conserve din fructe - 3,27% si legume si conserve de legume - 2,08%. Scaderi mai semnificative ale preturilor s-au consemnat la oua, cu 6,85%, si la "fasole boabe si alte leguminoase", cu 2,6%.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cel mai mulu s-au scumpit tigarile (cu 0,83%), iar la servicii - transportul urban (1,44%). Comparativ cu aprilie 2014, preturile masurate prin IPC au urcat cu 0,7%, iar prin IAPC cu 0,6%. Alimentele s-au scumpit cu 0,32%, marfurile nealimentare cu 0,49%, iar tarifele serviciilor cu 1,67%. Fata de decembrie anul trecut, preturile de consum au avansat cu 1,3%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,72%, a marfurilor nealimentare cu 1,23% si a serviciilor cu 0,64%. Cea mai mare crestere per total a fost raportata la energia electrica (5,01%).

"Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (mai 2014 - aprilie 2015) fata de precedentele 12 luni (mai 2013 - aprilie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,9%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,1%", se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Inevitabilul s-a produs: Acciza si electricitatea inflameaza preturile
Preturile de consum au...

Banca Nationala a Romaniei estimeaza pentru finele acestui an o rata anuala a inflatiei de 0,2%, in coborare de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, in lunile de vara si toamna scazand spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiectia a fost revizuita de la 2,4% la 1,9%.

Proiectiile au fost modificate pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale fata de estimarea din februarie si cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor. Acestea nu includ eventuala reducere a cotei generale TVA de la inceputul anului viitor de la 24% la 20%, intrucat decizia nu a fost inca adoptata.

"Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influentat anticipatiile inflationiste pe termen scurt, de un an, cand rata anuala a inflatiei va fi in jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipata pentru peste doi ani se consolideaza undeva inspre 2%, care este in intervalul nostru tintit. Se pare ca se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat si de tinta europeana, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun", a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei.

El a aratat ca in lunile de vara si primele luni de toamna, rata anuala a inflatiei va cobori chiar spre minus 1%, urmand ca apoi sa creasca in ultimul trimestru si sa ajunga la finalul anului la 0,2%.

Citeste si:
Scumpirea energiei inflameaza preturile! Urmeaza carburantii!
Inflatia anuala creste...

Foto: Shutterstock / Receipt

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cresteri "radicale" de preturi la alimente! Care ar putea fi cauzele?