Citigroup se asteapta ca inflatia sa ajunga la 7% pe an in decembrie 2006, in timp ce banca centrala tinteste un nivel de 5% pentru acest an, iar guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) previziona in urma cu aproape o luna ca inflatia va ajunge la 6,1% la sfarsitul acestui an.

Diminuarea inflatiei din august pana la 6,02% pe an de la nivelul de 6,21% cat era in iulie raportat la perioada similara a anului trecut nu a influentat prognoza Citigroup cu privire la inflatia din Romania, desi rezultatul a fost peste asteptarile grupului.

Citigroup nu si-a modificat previziunea pe termen scurt pentru inflatie, si si-a argumentat pozitia prin faptul ca nivelul prognozat de grup, anterior, a fost foarte aproape de rezultatele oficiale. Astfel, grupul financiar se asteapta ca inflatia sa atinga 6% la sfarsitul anului viitor, in conditiile in care BNR tinteste o inflatie de 4% pentru aceeasi perioada, iar pentru sfarsitul lui 2008, Citigroup previzioneaza o crestere a preturilor cu si 4,5% fata de tinta de 3,8% propusa de banca centrala.

"Cresterea cererii de consum si stimularea fiscala raman principalele riscuri in derularea unui proces dezinflationist eficient in Romania, in vreme ce angajamentul ferm al bancii centrale in lupta impotriva inflatiei se desfasoara in favoarea unei inflatii in scadere", arata raportul Citigroup.

Grupului financiar prevede ca inflatia va depasi tinta bancii centrale in urmatorii doi ani, asa ca se asteapta la inrautatirea politicilor monetare in urmatoarele luni.

"Ne asteptam ca banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara cu cate 0,25 puncte procentuale la sedinta din noiembrie si la cea din decembrie, si e posibil sa o creasca si ulterior, la inceputul lui 2007, in functie de evolutia inflatiei", mai arata raportul grupului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Legumele, fructele si carnea de porc s-au scumpit cel mai mult in ianuarie
Setari Cookie-uri