Petrom recunoaste ca a scumpit gazele, dar considera ca pretul se situeaza la un nivel mai mic decat jumatate din cel al gazelor din import, se arata intr-un comunicat remis NewsIn de companie. In prezent, Petrom vinde productia proprie de gaze numai pe piata romaneasca si primeste un pret care reprezinta circa 45% din gazul rusesc care este importat in Romania, se arata in comunicatul companiei.

"Piata romaneasca a gazelor naturale este impartita intre consumatori captivi si consumatori eligibili. Consumatorii captivi reprezinta circa 25% din aceasta piata, iar pentru acest segment, preturile sunt reglementate de ANRGN. Restul de 75% din piata este reprezentata de consumatorii eligibili, pentru aceasta parte, pretul formandu-se liber pe baza mecanismelor economiei de piata", precizeaza Petrom.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a cerut marti producatorilor de gaze, in special OMV Petrom, sa renunte la practica de a impune distribuitorilor E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud preturi mai mari decit cele calculate de ANRGN, avertizand ca in caz contrar populatia va plati la inceputul lui 2007 o factura nejustificat de mare.

"Compania este perfect constient a de implica t iile sociale ale oric a rei cresteri a pre t ului la gaze in Romania si, cu diverse ocazii, si-a manifestat disponibilitatea de a identifica m a suri pentru a proteja in mod special consumatorii captivi pe o perioad a de tranzi t ie. Din pretul final pentru consumatorii captivi aprobat de c a tre ANRGN, o pondere de 30% se refer a la pre t ul intern, in timp ce restul de 70% se refer a la pre t ul de import, distribu t ie si taxe", se arata in comunicatul Petrom.

ANRGN a mentionat, marti, ca in ultim perioada a constatat ca producatorii interni, in special OMV Petrom, impun preturi de valorificare a productiei interne cu circa 15 25 dolari/1.000 mc peste nivelul anuntat de ANRGN, in relatie cu principalii distribuitori EON GAZ Romania (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud. "Mentionam ca cei doi distribuitori asigura furnizarea gazelor naturale catre 97% din consumatorii captivi din Romania", preciza comunicatul ANRGN.

Autoritatea acuza Petrom ca in perioada august - septembrie 2006 a sistat sau a limitat drastic livrarea gazelor naturale pentru distribuitorii care nu accepta pretul impus de companie. "Aceasta masura unilaterala va avea consecinte grave in perioada rece, fiind posibile perturbari majore in alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor", mai avertizeaza ANRGN.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Monopolurile din energie sunt singurele pe plus la bursa