Directorii firmelor din Romania se asteapta la o crestere a activitatii in toate sectoarele economice, in perioada iunie-august, si la un avans moderat al numarului de salariati in cele mai multe domenii, in timp ce preturile ar putea creste in comertul cu amanuntul, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS)., informeaza News.ro.

Raportul anterior privind tendintele economice, publicat la finalul lunii mai, indica o crestere a activitatii in toate sectoarele pentru perioada mai-iulie si noi angajari, dar o scadere a preturilor.

Cea mai mare crestere a activitatii, in intervalul iunie-august, este asteptata in constructii, cu un sold conjuctural de +26%, comparativ cu 27% in intervalul anterior.
Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

De asemenea, in industria de prelucrare, managerii se asteapta la o crestere importanta a activitatii, cu un sold conjuctural de +13%, insa exista diferente semnificative intre diferitele sectoare industriale.

"Pentru activitatea de fabricare a bauturilor si pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va inregistra tendinta de crestere accentuata (solduri conjuncturale +52%, respectiv +46%), in timp ce pentru fabricarea tutunului tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -36%)", se arata in raportul INS.

Citeste si:
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 4,9%
INS: Pensia medie lunara a...

In servicii, managerii au asteptari ceva mai moderate, cu un sold conjunctural de +12%, in timp ce in comert sunt cele mai modeste estimari, cu un sold de +10%.

Desi se asteapta la o crestere a activitatii in toate sectoarele, managerii prevad doar un avans modest al angajarilor sau chiar scaderi.

Astfel, in constructii se asteapta cea mai mare majorare a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de +10%, in timp ce in servicii si in industrie sunt estimate cresteri modeste, cu solduri conjuncturale de +8%, respectiv +5%.

In comert, numarul de angajati este prevazut sa scada pana la finalul lunii august, cu o diferenta intre estimarile pozitive si cele negative de -13%.
Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o crestere usoara a preturilor in comert pana in luna august, cu un sold conjunctural de +8%, si la o stabilitate a preturilor in celelalte sectoare.

Citeste si:
Sef din politie, coordonator la 10 august, avansat de Iohannis
Klaus Iohannis l-a avansat in...

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Granturi de 200.000 EUR pentru producția de materiale sanitare
Setari Cookie-uri