Deficitul de cont curent ar putea ajunge anul viitor la 12,5% din produsul intern brut daca guvernul relaxeaza politica fiscala si deficitul bugetar ajunge la 2,5% din PIB, a spus negociatorul pentru Romania al Fondului Monetar International (FMI), Emanuel van der Mensbrugghe.

"Am recomandat pentru acest an si anul urmator o politica fiscala cat mai echilibrata cu putinta. Pe de o parte cresterea deficitului de cont curent este normala pentru Romania, deoarece este o economie care se dezvolta", a spus reprezentantul FMI, citat de NewsIn.

Fondul a recomandat guvernului sa nu aiba la sfarsitul anului 2006, un deficit bugetar mai mare de 1% din PIB, un buget echilibrat pentru anul 2007, o crestere moderata a salariului minim pe economie si a cheltuielilor bugetare. in Plus, Fondul a recomandat bancii centrale sa foloseasca dobanda de politica monetara pentru atingerea tintei de inflatie.in opinia lui van der Mensbrugghe, sectorul privat investeste masiv, iar singura sansa de reducere a deficitului de cont curent poate veni pe partea cheltuielilor publice. "Nu este nevoie ca defitul bugetar sa creasca, pentru ca oricum cheltuielile guvernamentale s-au majorat anul acesta cu 25% in termeni nominali, aproximativ 20% daca scadem rata inflatiei", a spus negociatorul sef pentru Romania al Fondului.Reprezentantul FMI a adaugat ca deficitul de cont curent nu pune probleme pentru moment datorita investitiilor straine masive insa situatia s-ar putea schimba in viitor, ca urmare a finalizarii proceselor de privatizare.

Citeste si:

Petrom si BCR, care reprezentau doua dintre cele mai importante companii tinute de stat au fost vandute, astfel ca pe viitor este posibil ca investitiile vor scadea, a mai spus van der Mensbrugghe, care a precizat ca Romania trebuie sa atraga in continuare investitii straine.

Pentru acest an FMI estimeaza un deficit al balantei de plati de 10,4% din PIB.