Banii alocati pentru agricultura in 2007 vor fi folositi atat pentru continuarea unor programe demarate in anul 2006, cat si pentru initierea altora, cum sunt platile directe. Astfel, pentru Programul Fermierul, Ministerul Agriculturii, aloca un buget de 520 milioane lei, prin care se va asigura continuarea programului din 2006. Scopul acestui program este asigurarea cofinantarii pentru fondurile europene, dar si crearea fermelor vegetale si zootehnice, a fermelor de acvacultura, modernizarea fabricilor de lapte si carne, a unitatilor de vinificatie.

In domeniul imbunatatirilor funciare, fondurile vor fi orientate catre activitati de irigatii si desecari, mai ales in zona Baraganului si a Campiei de Vest, pentru a asigura cresterea productivitatii recoltelor de grau, porumb, floarea soarelui si rapita. Pentru sectorul silvic cele mai multe fonduri se vor cheltui pentru plantarea de arbori pe terenuri degradate si pentru continuarea plantarii de perdele forestiere de-a lungul cailor de comunicatii. De asemenea, se vor amenaja noi drumuri forestiere si se vor repara cele existente, informeaza NewsIn.

O parte din banii alocati in buget, se vor utiliza pentru plati directe pe suprafata, respectiv pentru subventii nationale agricole complementare. in perioada 2007-2009, agricultura romaneasca va primi de la UE fonduri de peste patru miliarde de euro, din care 967.900 milioane euro reprezinta plati directe, 732 de milioane de euro vor fi destinati masurilor de piata si 2,3 miliarde euro vor fi alocati pentru dezvoltare rurala.

Platile directe pe 2007 vor fi suportate de la bugetul de stat si rambursate de Uniune in 2008, iar cele din 2008 vor fi rambursate in 2009. Guvernul a aprobat, vineri, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2007, conform caruia anul viitor Romania va avea o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB.