Majorarea tarifelor la gaze naturale incepand din 11 noiembrie va determina scumpirea energiei electrice si a energiei termice pentru ca termocentralele folosesc gazele naturale ca si combustibil,au declarat reprezentantii autoritatilor de reglementare de pe piata de energie.
"Dupa scumpirea gazelor, pretul real de producere a energiei termice va creste. Diferenta de pret trebuie suportata ori de autoritatea locala ori de populatie", a declarat pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile publice de gospodarie Comunala (ANRSC), Janina Preda. Potrivit oficialului ANRSC, consiliile locale trebuie sa decida daca pot si vor sa acopere cresterea pretului energiei termice sau majoreaza pretul de facturare catre populatie a apei calde si caldurii.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a declarat ca "energia electrica s-ar putea scumpi din 15 noiembrie", ca urmare a cresterii tarifelor la gaze naturale. "Termocentralele produc electricitate folosind ca si combustibil gazul natural. Dunarea a scazut mult in ultima perioada si s-a mers pe gaz mai mult", a spus Opris. Potrivit acestuia, ANRE analizeaza, in prezent, impactul scumpirii gazelor asupra pretului de producere a energiei electrice, iar dupa finlaizarea analizei va stabili procentul de crestere a tarifelor la electricitate.

Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat vineri majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepand din 11 noiembrie.Potrivit ANRGN, scumpirea gazelor naturale a fost cauzata de divergentele dintre producatori si distribuitori.

Pentru cei doi mari distribuitori, E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud, pretul gazelor naturale livrat consumatorilor casnici cu un consum de pana la 2.400 mc/an creste de la 843,43 lei/mia mc la 911,55 lei/mia mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv de la 842,99 lei/mia mc la 911,11 lei/mia mc in cazul E.ON Gaz. Pretul gazelor naturale din productia interna va creste de la 330 lei/mia mc, nivel recomandat de ANRGN pentru ultimul trimestru, la 397,5 lei/mia mc.

"ANRGN se afla in situatia de a nu putea respecta decizia initiala de mentinere a preturilor la consumator in trimestrul IV 2006, dar, avand in vedere situatia creata, considera preferabila securitatea alimentarii consumatorilor cu gaze, chiar daca la unpret mai mare, decat sa mentina un pret scazut al gazelor naturale, dar fara a avea siguranta furnizarii acestora", se mai arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri