Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sens pozitiv estimarea oficiala privind cresterea economica pentru anul 2006, de la 6,7% cat era in varianta preliminara, la 7% in varianta defintiva a prognozei de toamna, publicata de CNP.
In termeni nominali produsul intern brut (PIB) va ajunge in 2006 la 337,9 miliarde de lei noi, in timp ce in varianta preliminara acesta era estimat sa atinga nivelul de 335,9 miliarde de lei noi.

"Cresterea reala a produsului intern brut este estimata la 7% pentru anul 2006 (fata de 6,7% in varianta preliminara), datorita majorarii cererii interne si acoperirii acestui spor suplimentar de catre constructii si servicii", se arata in raportul CNP. Cu alte cuvinte, estimarile mai optimiste in privinta constructiilor si a serviciilor au determinat modificarea in sens pozitiv a prognozei de crestere economica pentru anul 2006.

Constructiile vor creste cu 15,2% (fata de 13,2% in varianta preliminara), iar serviciile se vor majora cu 6,8% (fata de 6,5% in varinata preliminara). Performanta agriculturii a fost revizuita in sens negativ de la 1,5% in varianta preliminara, la 0,5% in varianta finala, in timp ce prognoza privind productia industriala a ramas nemodificata, la 6,5%.

Potrivit CNP, consumul final va creste cu 8,8% datorita cresterii consumului privat cu 9,4% si al administratiei publice cu 4%. In varianta preliminara consumul va inregistra o crestere de 8,3%, ca urmare a cresterii consumului privat cu 8,9% in timp ce consumul administratiei publice era estimat tot la nivelul de 4%.

Formarea bruta de capital a fost revizuita usor in sens pozitiv de la 12% in varianta preliminara la 12,6% in varianta oficiala. "Sintetic, prognoza de toamna arata ca economia romaneasca isi continua dezvoltarea accelerata. Contributia investitiilor interne si externe se majoreaza semnificativ. In cadrul acestora, investitiile publice vor avea un rol din ce in ce mai important", se arata in analiza CNP.

Pentru anul 2006, seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, a estimat o crestere economica de 7,1%, desi in raportul din toamna al institutiei internationale majorarea PIB era de 5,5%. Comisia Europeana a prognozat in raportul din primavara o crestere economica de 5,5%.

Potrivit CNP, cresterea produsului intern brut in anul 2007 va fi de 6,5%, cu o majorare a productiei industriale de 4,8%, constructiile cu 14,6%, serviciile cu 6,7% si o revenire a agriculturii la 3%. Pentru anii urmatori este asteptata o incetinire a ritmului de crestere la 6,3% in 2008 si 5,9% in 2009.

Estimarile, pe care Comisa Nationala de Prognoza le publica primavara si toamna, ajuta constructia bugetului public si fundamenteaza politicile economice ale Guvernului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri