“Toate contraventiile pe care le-am identificat, atat in perioada in care am fost ministru, cat si de colegii mei ulterior (peste 400), au fost eliminate si ar trebui, potrivit formei finale a Legii, sa fie incluse ulterior intr-o Hotarare de Guvern (HG) adoptata la 15 zile de la promulgarea actului normativ”, a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijloci din Romania (CNIPMMR).

In opinia sa, insa, acest asprect prezinta trei probleme majore. In primul rand, Legea ramane fara continut. In al doilea rand, o HG nu poate contine fapte incluse in diverse legi sau ordonante, pentru ca este un act legislativ inferior, deci poate modifica doar alte HG, ordine de ministru sau acte administrative fara importanta majora.

Astfel, este posibil ca cele mai importante conrtaventii care afecteaza mediul de afaceri, in special IMM-urile, si care sunt prevazute in legi sau ordonante sa ramana in afara legii prevenirii.

“In plus, nu va exista, pentru niciun Guvern, un interes major pentru o Lege a preventiei. Spre exemplu, in bugetul pe anul viitor se prevede o crestere de 35% a veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari, raportat la 2017, iar la capitolul “alte amenzi, penalitati si confiscari”, este prevazuta o crestere de 173%”, a explicat Jianu.

Controale ale politiei la...
Citeste si: Controale si amenzi pentru taximetristii din zona aeroporturilor

In proiectul de Lege trimis Parlamentului erau prevazute 105 acte normative, cu un numar de aproximativ 450 de contraventii, pentru care legea prevenirii urma sa se aplice.

“Din pacate, Legea a fost golita de continut, nu ajuta pe nimeni, dar a fost “bifata” de autoritati ca o mare realizare si indeplinirea unei promisiuni din campania electrorala pentru mediul de afaceri”, a subliniat presedintele CNIPMMR.