Romanii s-au confruntat cu scumpiri atat la alimente, cat si la utilitati si deja au inceput sa apeleze la solutii pentru a controla mai bine consumul.

Inflatia din 2017 a fost de 3,3%, cel mai ridicat nivel dupa cea din 2013, arata un raport al Institutului National de Statistica (INS). Preturile au crescut atata la utilitati, cat si la alimente, astfel incat, desi au existat majorari salariale, puterea de cumparare a romanilor fie a stagnat, fie chiar a scazut.

Cum au evoluat preturile utilitatilor anul trecut

Datele INS arata scumpiri la alimente, curent electric, gaze naturale, dar si carburanti. Totodata, cum de curent electric si de combustibili este nevoie in procesul de fabricare al oricarui alt produs, cresteri de pret s-au inregistrat si se vor mai inregistra si la alte categorii de produse - haine, electrocasnice etc.

Mai exact, anul trecut, legumele s-au scumpit cu 7,6 procente. Cartofii, de pilda, legumele preferate ale romanilor, s-au scumpit cu 5%, la fel de mult ca si fructele. Ouale s-au scumpit cu 6,6%, prilej si pentru diverse glume mai ales in a doua jumatate a anului. Curentul electric s-a scumpit cu 7 procente, gazele naturale cu 5,6%, iar combustibilii cu 3%.

Atat Banca Nationala, cat si Comisia Nationala de Prognoza estimeaza cresteri de preturi pentru urmatorii patru ani, astfel incat e limpede ca va trebui sa strangem cureaua sau sa gasim solutii inteligente, daca ne dorim sa ne pastram standardul de viata.

Care sunt solutiile la care putem apela pentru a pastra acelasi nivel de cheltuieli

Daca ne dorim sa ne pastram cheltuielile la acelasi nivel va trebui sa abordam diferit consumul in ceea ce priveste utilitatile si nu numai.

In ceea ce priveste consumul de curent electric, un prim pas este optarea pentru becuri care consuma cu 90% mai putina energie comparativ cu becurile traditionale cu acelasi flux luminos. Becurile de acest tip au si o durata de viata mai mare - 20-25 de ori mai mare decat becurile incandescente.

Dintr-o locuinta, doar 30% din consumul de curent electric are ca sursa iluminarea casei, restul fiind consumat de electrocasnice. Asadar, data viitoare cand cumparam un aparat electrocasnic, este de preferat sa platim in plus pentru o clasa energetica superioara, deoarece este o optiune mai economica in timp.

Cei care utilizeaza centrala termica pe gaz pentru incalzirea casei pot opta pentru instalarea unui termostat, care regleaza consumul. Izolarea locuintelor este si ea o optiune, iar investitia pentru o asemenea lucrare se amortizeaza in cativa ani.

Putem, de asemenea, sa facem modificari si cand vine vorba despre cheltuielile alocate mancarii si asta pentru ca Romania este in top 10 in UE la risipa alimentara. Un raport din 2016 arata ca fiecare roman risipeste 126 de kg de mancare pe an in conditiile in care 40% din venituri se duc pe mancare. O gestionare mai buna a cumparaturilor de alimente, astfel incat mai putina mancare sa ajunga la gunoi, ar putea insemna, asadar, si economii insemnate.

In prezent, nivelul PIB per capita exprimat in standarde ale puterii de cumpare si raportat la media UE este de 58 de puncte, singurul stat care inregistreaza mai putine puncte decat noi fiind Bulgaria, iar majorarile de preturi asteptate in urmatorii ani s-ar putea sa duca la o putere de cumparare si mai redusa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri