Numarului locurilor de munca din industria hoteliera, din comert, constructii si din domeniul tranzactiilor imobiliare va creste considerabil in urmatorii ani, dar in acelasi timp aceste sectoare se vor confrunta si cu un deficit de muncitori calificati, arata un studiu al Ministerului Muncii.
Potrivit datelor studiului, estimarile pentru urmatorii cinci ani sunt ca in Romania se va inregistra o crestere masiva a numarului locurilor de munca in sectoare precum industria hoteliera, comert sau tranzactii imobiliare. Astfel, firmele estimeaza o crestere cu aproape noua procente a numarului de locuri de munca din hoteluri si cu opt procente in comert, in timp ce pentru tranzactiile imobiliare se estimeaza o crestere de peste sase procente.

Cresterea numarului de locuri de munca in aceste domenii va duce si la o lipsa de personal calificat pentu ocuparea acestor locuri vacante. Prin urmare, atat sistemul educational, cat si cel de formare profesionala continua vor trebui reformate astfel incat sa fie pregatit personal calificat pentru aceste domenii.

O diminuare a muncitorilor calificati se va inregistra si in domeniul agriculturii, silviculturii si pescuitului, precum si in rindul lucratorilor din grupele de mestesugari, lucratori in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si a instalatiilor.

Constructiile sunt, de asemenea, un domeniu in care Romania se confrunta deja cu deficit de forta de munca, iar acesta se va accentua din cauza cresterii investitiilor in infrastructura. Studiul indica faptul ca, in urmatorii ani, numarul muncitorilor calificati (dulgher, manipulant, tamplar) se va reduce cu 20%, iar in meserii precum mecanic, inginer constructor sau in telecomunicatii vor aparea schimbari de continut. De asemenea, in ultimii ani, in constructii au aparut si meserii noi, cum ar fi montator gips-carton si PVC sau designer, care necesita cursuri de calificare.

Studiul " Evolutia ocupatiilor pe piata fortei de munca din Romania in perspectiva anului 2010" a fost initiat de catre Ministerul Muncii si a fost realizat de Institutul National de Cercetare stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale ( INCSMPS), cu sprijinul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala - CURS SA. Finantarea proiectului s-a asigurat printr-un imprumut al Bancii Mondiale.

Pentru realizarea obiectivelor propuse au fost utilizate metodologii complexe, printre care o ancheta la nivel national, pe un esantion de 1.100 de firme situate in cele opt regiuni de dezvoltare cu eroare statistica de plus sau minus trei la suta.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri