Sezonul rezultatelor financiare la noua luni se afla in plina desfasurare, BRD anuntand deja o crestere semnificativa a profitului, in vreme ce Nuclearelectria si Petrom au dat sperante investitorilor, cu rezultate usor peste asteptari, chiar daca evolutia anuala a fost negativa. Ce anticipeaza analistii in cazul celorlalte mari companii din energie listate?

Electrica (EL), singura companie din sectorul energetic care a avut rezultate peste asteptari la sase luni, ar putea ramane si dupa primele noua luni intr-o situatie mai favorabila decat restul sectorului.

“Compania are spatiu de imbunatatire a eficientei operationale, fiind inca la un nivel inferior comparativ cu filialele privatizate, de aici putand rezulta in continuare cresteri de profit. Banii ramasi din IPO-ul de acum doi ani sunt in continuare la banca, aducand dobanzi extrem de mici, insa in trimestrele urmatoare ei ar putea contribui la cresterea profitului, in cazul in care Electrica va reusi sa ii investeasca”, spune Marius Pandele, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

O alta companie cu rezultate bune in primul semestru este transportatorul de titei Conpet Ploiesti (COTE), ajutata de cheltuielile mai mici cu amortizarea, deprecierea si serviciile prestate de terti, in ciuda veniturilor mai mici din activitatea de baza. “Ne putem astepta ca si pentru trimestrul al treilea al anului societatea sa raporteze rezultate asemanatoare celor de anul trecut, atat veniturile, cat si cheltuielile fiind printre cele mai previzibile de pe piata. Asta ar insemna un profit net apropiat de 60 mil. lei in primele noua luni ale anului”, mentioneaza analistul.

Un factor care ar schimba in bine lucrurile pentru Conpet este majorarea de tarif din luna februare, insa contractele pe termen lung incheiate de companie cu clientii fac ca impactul acestui lucru sa se resimta cu intarziere.

In cazul Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), asteptarile inclina spre o noua scadere a profitului in intervalul ianuarie – septembrie 2016. La Transelectrica, motivul principal este reducerea tarifului mediu de transport al energiei electrice cu 10,8% de la 1 iulie 2016, dupa ce si la jumatatea anului 2015 ANRE scazuse tarifele percepute de companie. Daca ritmul de scadere a profitului net va ramane la acelasi din primul semestru, rezultatul net at TEL va ajunge la circa 200 mil. lei in primele noua luni ale anului.

La Transgaz, motivul principal al scaderii profitului tine de cantitatile de gaze naturale transportate, acestea fiind in continua scadere in ultimii ani. Schimbarea structurii tarifelor de la 1 octombrie va avea ca efect, potrivit oficialilor companiei, o diminuare a veniturilor din activitatea de baza in lunile de vara si o crestere in lunile de iarna, insa efectul nu se va resimti in rezultatele la noua luni, ci doar in cele de la finalul anului. Un lucru pozitiv pentru Transgaz este prognoza meteo pentru aceasta iarna, in care se pare ca vom avea temperaturi foarte reduse si, implicit, un consum mai mare de gaze naturale pentru incalzire.

O alta companie afectata de scaderea consumului de gaze naturale este Romgaz (SNG), ale carei rezultate pe primele sase luni au fost sub asteptari. Producatorul de gaze are mai multe surse de ingrijorare, in afara de scaderea consumului la nivel national. Printre acestea, concurenta puternica din partea Gazprom, scaderea abrupta a cererii din sectorul ingrasamintelor, dupa intrarea in insolventaa mai multor companii din domeniu, si problemele cu unul dintre cei mai mari clienti, Electrocentrale Bucuresti.

In aceste conditii este de asteptat ca afacerile si profitul Romgaz sa scada si in T3. Ca si in cazul Transgaz, iarna grea ar putea aduce o crestere a vanzarilor, insa acest lucru nu se va vedea in rezultatele la noua luni. O alta sursa potentiala de profit suplimentar ar fi plata restantelor de catre ELCEN, avand in vedere ca acestea au fost deja provizionate integral. Nici in acest caz nu se poate vorbi insa de un efect in rezultatele la noua luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri