Ar putea administratorii fondurilor de pensii private sa plaseze contributiile acumulate pentru dezvoltarea infrastructurii din Romania? Trebuie spus ca fondurile de pensii private sunt deja un investitor insemnat in economie inclusiv prin faptul ca reprezinta cel mai mare investitor institutional pe piata de capital. Pornind de aici, managerii din piata de profil consultati de Wall-Street.ro apreciaza ca si in cazul unei investitii de 5% sau 10% din totalul activelor, ar insemna o suma considerabila pentru dezvoltarea infrastructurii, mai ales daca acest demers va fi realizat prin emiterea de obligatiuni de infrastructura cu garantia statului.

"Bursa romaneasca este in momentul de fata o piata dominata de companii din sectorul energiei si zona financiara, iar fondurile de pensii private au dificultati in a mai gasi oportunitati de investitii. In masura in care nu apar nume noi pe BVB, fondurile isi vor muta investitiile pe bursele straine, mult mai lichide, a declarat recent intr-o emisiune Profesionistii in Banking Radu Craciun, presedinte si CEO al BCR Pensii.

Radu Craciun sustine si investitiile in obligatiuni emise pentru dezvoltarea infrastructurii, in contextul in care Romania este eligibila pentru astfel de proiecte, dar un astfel de demers trebuie reglementat bine, pentru a sti de la inceput daca aceste obligatiuni sunt garantate de stat.

In prezent, fondurile de pensii private din Romania administreaza active nete de 30,3 de miliarde de lei pe segmentul pensiilor obligatorii si 1,4 miliarde de lei pe segmentul pensiilor facultative, adica 7-8 miliarde de euro, in ansamblu.

"Atat prin intermediul bursei, cat si al finantarii datoriei publice, administratorii fondurilor de pensii sustin, de fapt, mediul de business, respectiv bugetul statului, in demersurile de dezvoltare economica. Concret, fondurile importante asigurate de administratori sunt alocate, indirect, catre investitii in domeniul transporturilor, educatiei sau sanatatii. Aceasta contributie la economia tarii va creste, evident, odata cu activele aflate in administrarea fondurilor de pensii", apreciaza, de asemenea, Raluca Tintoiu, CEO, NN Pensii.

Citeste si:
Regina Maria lansează pachete medicale pentru studenți. Ce conțin...
Regina Maria lansează pachete...

De altfel, Raluca Tintoiu spune ca prin fondurile de pensii si prin alti investitori, piata locala de capital are suficienta lichiditate pentru a sustine in urmatorii ani mai mult, de exemplu finantarea, chiar si partiala, a unuia sau mai multor proiectede infrastructura, acesta fiind un demers care merita, dupa parerea seful NN Pensii, investigat de Guvern. "Prin urmare, ne dorim sa vedem mai multe companii romanesti de calitate, de stat sau private, care sa acceseze piata de capital, prin emisiuni de actiuni sau obligatiuni", arata ea.

Randamentele investitionale sunt in scadere pentru fondurile de pensii

Radu Craciun constata, de asemenea, faptul ca deja "traim intr-o lume in care randamentele investitionale scad si vedem dobanzi chiar negative in multe tari". In plus, bursele stagneaza, ceea ce se transpune si in scaderea randamentelor fondurilor de investitii, inclusiv ale celor de pensii. Daca in urma cu 5-7 ani vorbeam de radamente de 10-12% pe an, acum vorbim in cazul fondurilor de pensii de 2-3%, dar in termeni relativi este un randament bun, comparativ cu ce se intampla in restul pietelor. Ca urmare, investitiile in infrastructura ar putea reprezenta o o gura de oxigen pentru administratorii de pensii private, dar si o sursa pentru randamente mai ridicate.

"Avand in vedere valoarea activelor care se apropie de 8 miliarde de euro, chiar si o alocare de maxim 5% pe proiecte de infrastructura ar reprezenta 40 de milioane de euro, o suma suficient de mare pentru califica fondurile de pensii pentru proiecte de acest tip. Insa pentru ca acest lucru sa se intample, detaliile conteaza: cum obtin fondurile de pensii venituri de pe urma investitiei facute, la ce nivel si cat de garantate sunt astfel de investitii si de catre cine. Solutia ideala ar fi probabil emiterea de obligatiuni de infrastructura cu garantia statului", mai spune Radu Craciun, pentru wall-street.ro.

Citeste si:
Iohannis: Voi continua să fac evaluări, chiar dacă asta nu le place...
Iohannis: Președintele nu...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri