Presedintele PSD, Liviu Dragnea, are in vedere mai multe variante pentru postul de sef al ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala), principalul candidat pentru inlocuirea lui Dragos Doros, actualul presedinte al agentiei, fiind vicepresedintele ANAF responsabil de activitatea de inspectie fiscala, Florin Tunaru. Tunaru este vicepresedinte din 2012 la ANAF, iar pana la momentul respectiv a lucrat o perioada destul de lunga la Consiliul Judetean Teleorman, unde in 2010-2011 a fost consilier al presedintelui Consiliului Judetean, nimeni altul decat Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse din cadrul ANAF, in carti ar mai fi si un alt vicepresedinte al ANAF, Dorel Fronea, responsabil de coordonarea activitatii vamale Directia Generala a Vamilor si structurilor vamale teritoriale.

In general, schimbarea presedintelui ANAF este una dintre prioritatile politicienilor care reusesc sa se impuna in alegeri in Romania, seful Fiscului fiind unul dintre cei mai puternici oameni din Romania. Actualul presedinte al agentiei, Dragos Doros, a preluat conducerea in 2016, fiind numit de guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos, dupa ce precedentul presedinte, Gelu Diaconu, numit in 2013 de premierul de la acel moment, Victor Ponta (PSD), a fost demis de Ciolos, motivul fiind ca impotriva acestuia a fost inceputa urmarirea penala intr-un dosar de coruptie.

Florin Tunaru este nascut in comuna Storobaneasa, din judetul Teleorman, si este absolvent de ASE. Pe langa un master, tot la ASE, Tunaru a parcurs si o serie de cursuri de instruire organizate de autoritatile din Spania si Germania. Dragnea este nascut tot in Teleorman, in comuna Gratia.

Intre 1990 si 2006, Florin Tunaru a lucrat la directia finantelor publice Teleroman si Administratia Financiara Alexandria.

Din 2006, acesta a intrat in serviciul Consiliului Judetean Teleorman, ca director executiv adjunct responsabil de “indrumarea si coordonarea activitatii financiar-contabile".

In 2010-2011, Florin Tunaru a fost consilier la Cabinetul Presedintelui Consiliului Judetean Teleorman, avand ca responsabilitate “consiliere in domeniul financiar-contabil si al finantelor publice”.

In 2011-2012, inainte de a trece ca vicepresedinte la ANAF, unde putem presupune ca a fost sustinut de Liviu Dragnea, Tunaru a ocupat postul de director executiv la departamentul unde in 2006-2009 a fost adjunct. Tunaru a trecut la ANAF in mai 2012, concomitent cu venirea la guvernare a executivului condus de Victor Ponta.

Liviu Dragnea a fost presedinte al Consiliului Judetean Teleorman in perioada 2000-2012, iar in prezent este presedintele PSD.

A doua varianta pentru preluarea conducerii ANAF, Dorel Fronea, a fost reinstalat sef al Vamii in 2016 de catre premierul de la acel moment, Dacian Ciolos. Fronea a mai ocupat postul in 2012-2013, dar a fost demis la cerere in mandatul lui Victor Ponta.

Potrivit relatarilor din presa de la momentul numirii, Fronea a beneficiat de sprijinul PNL la revenirea sa la conducerea Vamii in mandatul lui Ciolos.

Ce face actualul sef al ANAF

Actualul presedinte al ANAF a fost numit, la finele lunii noiembrie, de guvernul Ciolos in Consiliul de administratie al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM). FNGCIMM este o institutie financiara nebancara, infiintata printr-o hotarare de Guvern din 2001 pentru a imbunatati accesul IMM-urilor la finantare.

Guvernul a aprobat in mod exceptional numirea lui Dragos Doros in Consiliul de administratie al FNGCIMM, intrucat postul acestuia de sef al Fiscului, cu rang de secretar de stat, este incompatibil cu cel de membru intr-un consiliu de administratie. Acelasi articol de lege care stabileste incompatibilitatea da dreptul Guvernului sa aprobe astfel de numiri in mod "exceptional", la companii, regii, banci, institutii de credit, etc, "de interes strategic sau in cazul in care un interes public impune aceasta".

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri