Spre deosebire de alte capitale europene, Bucurestiul este in principal o piata a proprietarilor de locuinte, nu a chiriasilor. In acelasi timp, dobanzile practicate de bancile comerciale nu incurajeaza accesarea de catre populatie a produselor de economisire, astfel incat in 2017 vom vedea probabil o nisa din ce in ce mai mare de clienti care prefera sa isi investeasca economiile pe piata imobiliara, unde pot obtine randamente si de 6-8% pe an din chirii, apreciaza Yaniv Dahan, CEO al agentiei imobiliare Palace Estate, specializata pe zona de Nord a Capitalei.

Aceasta evolutie va fi favorizata si de faptul ca, "luand in considerare raportul cerere-oferta, nivelul chiriilor va ramane unul stabil" in 2017, spune Yaniv Dahan (foto). Palace Estate este activa pe segmentele de lux si medium-high, cu proprietati in portofoliu in zona centrala si nordica.

"In timp ce segmentul de lux nu este afectat direct de dobanzile bancare, cumparatorii pentru segmentul medium-high aplica pentru credite intre 80.000 si 150.000 de euro. Scaderea avansului la creditele imobiliare aplicata de catre mai multe banci comericale de pe piata este un semn pozitiv si va sustine cererea din piata rezidentiala", arata seful Palace Estate.

Wall-Street PRO a scris recent ca pietele rezidentiale din intreaga lume ofera semnale tot mai evidente ca isi pierd capacitatea de a genera cresteri de randamente pentru investitori. Astfel, cea mai mare parte din Asia, Orientul Mijlociu, America Latina, Africa si Noua Zeelanda se confrunta fie cu o scadere importanta a preturilor la locuinte, fie cu o decelerare rapida a ritmului cresterii acestora. Pe de alta parte, exista inca cinci piete rezidentiale care au reusit sa sustina o crestere puternica a preturilor, in pofida contextului global, in penultimul trimestru din anul trecut, si anume: China (24,3%), Islanda (10,8%), Canada (10,1%), Romania (9%) si Germania (8,6%).

Avansul substantial din Romania din ultimul trimestru fata de aceeasi perioada de anul trecut vine ca o surpriza avand in vedere performantele dezamagitoare din piata rezidentiala in perioada 2008-2014. Preturile caselor au scazut cu 24,22% in 2009, 22,08% in 2010, 6,99% in 2011, 5,96% in 2012, 10,43% in 2013, si 1,59% in 2014. Acum doar in 2016 am avut crestere de 9,2% in cursul T3 2016, 10,1% in T2 2016, 11,55% in T1 2016, 7,74% in T4 2015, 7,57% in T3 2015, si 4,83% in T2 2015. Abia din 2015 piata rezidnetiala din Romania a inceput sa recastige terenul pierdut in anii de criza financiara.

Cu siguranta ca piata rezidentiala din Romania a fost impulsionata si de crestere a economiei cu 3,7% in 2015, una dintre cele mai mari rate de crestere din UE si, comparativ cu aproape zero crestere economica intre 2009 si 2014. Economia ar urma, de asemenea, sa avanseze cu 5% in acest an, datorita reducerilor de impozite si a cresterilor salariale.

"In acest moment suntem martorii unei cereri sanatoase si sunt motive sa credem in optimism pe piata. Sunt insa destule proiecte noi anuntate sau in constructie, iar preturile vor ramane stabile daca dezvoltatorii vor dori sa vanda mai mult de 50% in stadiu de proiect (off-plan)", mai spune Yaniv Dahan.

Bucurestiul, o piata a proprietarilor

Intrebat daca vor reusi noile dezvoltari rezidentiale sa acopere cererea din piata in 2017, seful Palace Estate apreciaza ca acest lucru se va intampla cel putin in zona de Nord a Capitalei. "Cererea este mare, dar sunt si multe proiecte in piata care nu sunt adaptate cererii din punct de vedere pret, suprafete & compartimentari sau finisaje".

Totodata, subliniaza Yaniv Dahan, volumul ridicat al cererii se datoreaza si faptului ca "spre deosebire de alte capitale europene, Bucurestiul este in prinicipal o piata a proprietarilor, nu a chiriasilor". Pe de alta parte, insa, "dobanzile practicate de banci nu incurajeaza conturile de economisire, astfel incat in 2017 vom vedea probabil o nisa din ce in ce mai mare de clienti care prefera sa isi investeasca economiile pe piata imobiliara, unde pot obtine randamente de 6-8% pe an din chirii", conchide seful Palace Estate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri