Dupa ce obiectivul intrarii in Uniunea Europeana (UE) a fost indeplinit, Romania are nevoie de o noua tinta, intrarea cat mai rapida in zona euro, care ar disciplina politica fiscala a guvernului si ar ajuta la evitarea derapajelor populiste cu care s-au confruntat tarile din primul val al aderarii, spune Citu, intr-un raport al ING Bank Romania.

"Experienta recenta a noilor membrii ai Uniunii Europene (UE) din regiune nu este incurajatoare. Riscurile majore tin de relaxarea politicii fiscale si de adancirea deficitelor externe. Drept consecinta, Romania are nevoie de un nou obiectiv pentru a asigura continuarea procesului de reforme", a spus citat de NewsIn economistul sef al ING Bank Romania.

"Un astfel de obiectiv ar putea fi adoptarea cat mai rapida a euro. tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in privinta intrarii in zona euro este intervalul 2012-2014. Fixarea acestei tinte pentru o data mai apropiata ar forta guvernul sa se conformeze criteriilor stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ceea ce va ajuta la evitarea relaxarii fiscale si va sustine eforturi mai hotarate pentru a diminua inflatia", a continuat Citu.

De altfel, a amintit recent, economistul sef al ING Bank Romania, Romania indeplineste doua din cele trei criterii pentru intrarea in zona euro: are un deficit bugetar mai mic de 3% din produsul intern brut (PIB) si o datorie publica mai mica de 60% din PIB. Romania este insa inca departe de indeplinirea criteriului privind inflatia, care nu trebuie sa indeplineasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor trei tari din UE cu inflatia cea mai mica.

In luna octombrie, tarile din Uniunea Europeana cu cel mai mic indice de crestere a preturilor de consum erau Luxemburg, cu o inflatie anuala de 0,6%, Republica Ceha, cu 0,8% si Finlanda, cu 0,9%, potrivit datelor Eurostat. Iar autoritatile europene sunt foarte stricte in privinta respectarii acestui criteriu, amanand in vara acestui an intrarea Lituaniei in zona euro pentru ca a inregistrat o inflatie anuala de 1,7%, fata de maximum 1,63% cat era limita calculata.

Etapele adoptarii monedei unice

Inainte de adoptarea monedei europene, orice tara trebuie mai intai sa intre in mecanismul european al ratei de schimb ERM2, care presupune un interval maxim de variatie al monedei nationale fata de euro de plus sau minus 15%. Iar bancherii si analistii financiari au opinii diferite in privinta ratei de schimb intre moneda nationala si cea europeana an momentul intrarii in ERM2, unii sustinand ca este mai bine ca moneda nationala sa fie "subevaluata", pentru a stimula competitivitatea externa a economiei, iar altii fiind de parere ca piata este cea care trebuie sa stabileasca rata de schimb.

Raport ING: Romania trebuie sa adopte euro rapid Tarile membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro trebuie sa participe cel putin doi ani in ERM2 inainte de a putea trece la moneda europeana.