BIRD sprijina Romania cu 29,6 milioane de euro

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind ratificarea acordului intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), pentru finantarea actiunilor privind prevenirea gripei aviare.

Proiectul privind prevenirea si combaterea gripei aviare este derulat de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Ministerul Sanatatii Publice (MSP). Fondurile proiectului sunt asigurate de un imprumut de 29,6 milioane de euro acordat de BIRD, respectiv contributia Romaniei de 7, 9 milioane de euro. Proiectul are trei componente: sanatatea animala, sanatatea umana si informare publica si comunicare.

Pentru sanatatea animala se va acorda sprijin pentru evaluarea serviciilor nationale veterinare, pe baza careia se va intari capacitatea institutionala, si vor fi infiintate centre de combatere a bolilor la animale. Programul vizeaza acordarea de sprijin pentru eradicarea virusului la sursa prin furnizarea de containere speciale pentru eutanasierea pasarilor, incineratoare mobile, asigurarea functionarii si intretinerii acestora si instruirea personalului care le deserveste. Totodata, se va face o evaluare generala a sectorului de crestere a pasarilor si se vor elaborare manuale de biosecuritate.

A doua componenta, sanatatea umana, va finanta achizitionarea de echipamente, servicii, bunuri pentru consolidarea sistemului national de sanatate publica si supraveghere, cresterea capacitatii sistemului sanitar de a gestiona situatii de epidemie, inclusiv pentru modernizarea unor sectii din spitale si cresterea productiei de vaccin gripal, se precizeaza in comunicatul emis de Guvern.

A treia componenta a programului are drept scop consolidarea capacitatii institutionale a ANSVSA pentru activitatile de informare publica si comunicare, prin asigurarea de instruire, asistenta tehnica si echipament. Totodata, se urmareste elaborarea unei strategii integrate de comunicare si realizarea mai multor campanii de informare


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Programul „Noua casă": Statul ar putea garanta 60% din valoarea creditului
Setari Cookie-uri