Transelectrica si Transgaz sunt asteptate sa anunte rezultate financiare semestriale in scadere peste doua saptamani si poate chiar mai slabe in restul anului, in contextul in care reducerile de tarife impuse de ANRE vor incepe sa aiba efecte vizibile asupra cifrelor celor doua companii.

Sezonul raportarilor financiare aferente primului semestru din 2016 a inceput saptamana aceasta pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), bancile fiind printre primele companii de talie mare care isi vor publica cifrele.

Cand isi anunta rezultatele semestriale principalele companii de pe bursa

Compania Data Compania Data Compania Data
BRD 2 august Sinteza 10 august Romgaz 11 august
Cemacon 3 august Banca Transilvania 10 august Nuclearelectrica 11 august
Erste Bank 4 august Alro 11 august Oltchim 14 august
Medlife 9 august TMK Artrom 11 august Transgaz 14 august
Farmaceutica 9 august Biofarm 11 august Aerostar 16 august
Aages 10 august BRK Financial 11 august Antibiotice 16 august
Bursa de Valori Bucuresti 10 august Carbochim 11 august Patria Bank 16 august
Conpet 10 august Electrica 11 august Digi Communications 16 august
Impact Developer 10 august Fondul Proprietatea 11 august IAR Brasov 16 august
Petrom 10 august Rompetrol Rafinare 11 august Ropharma 16 august

BRD

BRD este prima pe lista, banca venind dupa un prim trimestru in care si-a marit puternic profitul ca urmare a unei anulari a provizioanelor. In trimestrul al doilea de anul trecut banca a avut provizioane de 125,6 mil. lei, iar o eliminare a acestora ar impulsionat profitul net trimestrial din 2017. “E totusi putin probabil sa vedem din nou un venit net din anularea provizioanelor, asa cum s-a intamplat in primul trimestru al anului, asa ca impactul va fi unul limitat”, mentioneaza, intr-un raport adresat clientilor, analistii casei de brokeraj Prime Transaction.

Potrivit acestora, cresterea volumului de activitate al BRD din acest an se va reflecta in rezultate imbunatatie comparativ cu cele de anul trecut, insa diferenta pozitiva nu va fi la fel de mare precum in cazul Bancii Transilvania.

Banca Transilvania

La randul ei, Banca Transilvania (TLV) va face raportarea semestriala in data de 10 august, analistii mizand pe rezultate financiare pozitive. Chiar daca castigurile de pe urma integrarii Volksbank se estompeaza, Banca Transilvania poate beneficia in S1 2017 de o noua reducere a cheltuielilor cu provizioanele si de cresterea creditarii si a economiei, contextul macroeconomic fiind unul favorabil bancilor.

Transelectrica

Transelectrica ramane intr-o situatie proasta momentan, cu o noua scadere de tarif decisa de ANRE incepand cu jumatatea acestui an. “Aceasta scadere nu se va reflecta in situatiile financiare decat in a doua jumatate a anului, insa rezultatele din T2 au fost influentate de precedenta scadere de tarif, intrata in vigoare la 1 iulie 2016. In aceste conditii, ne asteptam ca profitul companiei sa continue sa scada. Aceasta scadere ar putea fi echilibrata partial de consumul mai mare de curent electric, insa nu poate fi vorba de un impact semnificativ”, spun analistii Prime Transaction, care adauga faptul ca ‘salvarea’ nu este ar putea sa vina nici ca urmare a reducerii cheltuielilor, acestea fiind deja optimizate in anii precedenti.

Transgaz

Dupa o perioada foarte buna, care a culminat cu maximele istorice de la 480 de lei pe actiune rezultatele Transgaz (TGN) ar putea sa intre pe o panta descendenta.

Rezultatele din T2 2017 ale transportatorului de gaze ar trebui in mod normal sa fie mai slabe decat cele de anul trecut, din cauza schimbarii structurii tarifelor, fapt care determina rezultate mai bune in lunile de iarna si mai slabe in cele de vara.

“De la 1 octombrie ne asteptam sa vedem scaderi ale tarifelor reglementate, dupa ce Transgaz a avut mai multe trimestre in care a depasit veniturile luate in calcul la fundamentarea tarifelor actuale. Mai mult decat atat, exista o diferenta de interpretare in ceea ce priveste modul de calcul al depasirilor de capacitate, o parte a clientilor contestand facturi de circa 100 mil. lei inregistrate deja de companie in situatiile financiare. In functie de decizia ANRE referitoare la aceste facturi, sumele ar putea fi stornate sau ar putea fi luate in calcul la stabilirea nouluitarif reglementat, ducand la scaderea acestuia pentru a echilibra rezultatele transportatorului de gaze”, explica analistii casei de brokeraj.

Petrom

Petrom (SNP) a continuat sa isi imbunatateasca rezultatele in primul trimestru din 2017, trendul fiind asteptat sa continue in intervalul aprilie-iunie. Astfel, raportul de trading publicat pe 14 iulie a fost unul incurajator, pretul mediu realizat la titei in T2 2017 fiind cu 12,8% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut (41,59 USD/bbl comparativ cu 36,86 USD/bbl). De asemenea, marja de rafinare a crescut cu 24,8%, de la 6,82 USD/bbl la 8,51 USD/bbl, in conditiile in care si cantitatea de produse finite vandute a fost mai mare.

Romgaz

Primul trimestru a fost unul foarte bun pentru Romgaz (SNG), dar sursa cresterii cifrei de afaceri si profitului a fost vanzarea de energie electrica, nu cea de gaze naturale.

“Chiar daca pretul energiei electrice a ramas peste nivelul de anul trecut, nu mai putem vorbi de cresterile spectaculoase din primul trimestru. In acest context, estimam ca rezultatele Romgaz au revenit la situatia anterioara, caracterizata de scaderi ale vanzarilor, determinate pe de o parte de scaderea consumului intern de gaze, si pe de alta parte de concurenta din partea Petrom si Gazprom”, mentioneaza analistii.

Totusi, este de asteptat ca aprecierea pretului gazelor naturale rezultata din liberalizarea pietei reglementate sa fi compensat cel putin o parte din scaderea consumului, fiind posibil chiar sa o fi acoperit integral.

Electrica

Electrica (EL) este asteptata sa revina pe profit la nivel semestrial, dupa ce pierderea din primul trimestru a fost cauzata de o serie de dezechilibre majore inregistrate in piata de energie la inceputul anului. Chiar si asa insa, profitul pentru S1 2017 este estimat sa ajunga la cel mult jumatate fata de cel notat in perioada similara a anului trecut. “In aceste conditii, Electrica unul dintre cei mai neatractivi emitenti din sectorul energetic in ceea ce priveste indicatorul P/E si potentialul de a distribui dividende in 2018”, considera analistii Prime Transaction.

De notat insa ca situatia Electrica s-a putea imbunatati in a doua jumatate a anului si in 2018, pe de o parte pentru ca pierderile din T1 ar putea fi compensate partial prin tarifele reglementate, iar pe de alta parte pentru ca va fi incheiata tranzactia prin care grupul va prelua controlul complet asupra propriilor filiale de la Fondul Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri