Dezvoltarile imobiliare din Capitala care au avut loc in ultimii ani au generat o presiune uriasa asupra traficului rutier si a sistemelor de transport in comun, in conditiile in care noile cladiri de spatii de birouri au fost ridicate preponderent in nordul orasului, iar proiectele rezidentiale au cautat, pentru o accesibilitate mai ridicata a populatiei la finantare bancara, terenuri aflate in zone cat mai marginale, in special in sud si in est. "Ceea ce observam in Bucuresti este scaderea calitatii vietii din cauza traficului si a capacitatii mijloacelor de transport in comun. Imaginile cu sute de oameni care se inghesuie zilnic la orele de varf dimineata sa ajunga la birou sunt deja o obisnuinta. Evident ca preferintele romanilor cu privire la locuinte s-au schimbat, in aceste conditii. Oamenii cauta acum tot mai mult proiecte in zone bine dezvoltate, de unde pot ajunge relativ usor la serviciu si bine deservite de facilitati - educationale, comerciale si de petrece a timpului liber", spune Favi Stelian, Shikun & Binui RED Romania.

"Apoi se uita la cine dezvolta, ce track record are, cum e gandit proiectul rezidential si accesul catre acesta, cum e compartimentat apartamentul si ce finisaje va avea precum si ce facilitati are in proiect", mai spune Favi Stelian (foto). In opinia sa, "business-ul imobiliar a avut si va avea intotdeauna ca principal drive locatia. Alaturi de infrastructura, este vital sa intelegi ce va conduce cererea pentru spatiile rezidentiale, iar dezvoltarea comerciala a unei zone - office & retail - va atrage dupa sine si cererea rezidentiala".

Favi Stelian este CEO al companiei care a dezvoltat ansamblul rezidential City Point, din nordul Capitalei, care cuprinde patru blocuri cu 213 apartamente. "Acum 10 ani, desi ne aflam in prim boom imobiliar, zona din jurul intersectiei celor trei artere - Sos. Pipera, Str. Barbu Vacarescu si Calea Floreasca - avea aspectul unei platforme industriale, cu prea putina importanta din punct de vedere imobiliar. Putem spune ca am fost vizionari, achizitionand un teren pentru o dezvoltare complexa rezidentiala", spune seful Shikun & Binui RED.

Incepand cu 2014, dezvoltatorul a livrat cate o cladire pe an, toate cele 213 apartamente din City Point fiind in prezent vandute si locuite. "Astazi zona este transformata total, doar in jurul proiectului nostru sunt 13 cladiri de birouri la care se adauga si mall-ul Promenada. Apartamentele din City Point au randamente anuale impresionante, de 7-8%, un studio dublu utilat si mobilat se inchirieaza cu 550-600 euro, iar apartamentele cu 2 camere ajung si pana la 700 euro", arata Favi Stelian.

Dezvoltatorul imobiliar a cumparat la finele anului trecut inca un teren de 50.000 mp in Pipera, aproape de Scoala Americana, unde a inceput deja dezvolte un nou proiect rezidential de 1.000 de apartamente, sub numele de New Point. "Noi ne-am focusat pe zona de nord, pentru ca aici am vazut atat imbunatatiri ale infrastructurii cat si dezvoltari private. Pentru demararea New Point a contat finalizarea lucrarilor de largire a Bvd. Pipera si imbunatatirea accesului catre oras. Daca ne uitam la viitorii poli comerciali, zona de centru-vest din jurul pasajului Basarab va fi prima care se va dezvolta cu noi proiecte rezidentiale - in urmatorii ani se vor livra proiecte majore de birouri aici, metroul este deja prezent, iar in vecinatate sunt si importante centre universitare".

Legat de zona Expozitiei, Favi Stelian subliniaza ca "aceasta vine din urma si va preceda dezvoltarile mentionate mai sus". In continuare, "Noi ne-am focusat pe zona de nord, dar urmarim cu atentie toate miscarile pietei si suntem interesati sa dezvoltam noi cartiere rezidentiale".

"La New Point am vandut foarte bine in prima faza, am demarat vanzarile si la faza a doua. Prima faza (doua blocuri cu 136 de apartamente) va fi gata in primavara viitoare, ce-a dea doua faza cu urmatoarele doua blocuri urmand sa fie livrata spre finele anului viitor. Nu vrem sa lasam un ecart mare intre etapele constructiei pentru a nu deranja clientii cu lucrarile din santier, faza trei va fi probabil demarata in 2018 si livrata in 2019. Pentru City Point urmeaza sa anuntam in curand o noua etapa de dezvoltare cu un nou concept adaptat la ce inseamna acum zona din jurul mall-ului Promenada", conchide Favi Stelian.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri