[Infografic] Obiceiuri de economisire: romanul obisnuit are 2,6 salarii in banca

Nivelul redus al salariilor din Romania, comparativ cu celelalte tari din regiune, influenteaza negativ gradul de economisire Ca medie pe tara, un roman are circa 2,6 salarii in contul bancar si doar 0,6 salarii intr-un fond de investitii.

Romanii au un total de 37,1 mld. euro in depozite bancare, in timp ce investitiile in fonduri ale persoanelor fizice insumeaza 4 mld. euro. In aceste conditii investitiile in fonduri ale persoanelor fizice reprezinta nici 11% din totalul depozitelor romanilor.

Gradul de economisire se situeaza la un nivel foarte scazut fata de tarile din Europa Centrala si de Est, atat in ceea ce priveste depozitele bancare, cat si fondurile mutuale. Astfel, Romania inregistreaza un nivel al depozitelor pe cap de locuitor de 1.889 euro, comparativ cu 8,502 euro pe cap de locuitor in Slovenia. Vecinii maghiari sunt cei mai apropiati de noi in aceasta privinta, cu un depozit mediu de 2.673 euro/locuitor.

In schimb, locuitorii Ungariei prefera sa isi tina banii in fondurile mutuale, fiind campionii regiunii din acest punct de vedere, cu 1.990 euro/locuitor plasati intr-un astfel de fond, comparativ cu 463 euro/locuitor in Romania.

In medie romanii au economii in banci echivalentul a aproximativ 2,64 salarii, nivel similar cu cel din Ungaria, dar mult mai mic decat cel din Croatia sau Cehia.

Citeste si:
DIICOT: Din analize a rezultat profilul Alexandrei Macesanu
DIICOT anunta oficial ca din...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Sursa date: AAF, EFAMA, BNR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri