Nivelul redus al salariilor din Romania, comparativ cu celelalte tari din regiune, influenteaza negativ gradul de economisire Ca medie pe tara, un roman are circa 2,6 salarii in contul bancar si doar 0,6 salarii intr-un fond de investitii.

Romanii au un total de 37,1 mld. euro in depozite bancare, in timp ce investitiile in fonduri ale persoanelor fizice insumeaza 4 mld. euro. In aceste conditii investitiile in fonduri ale persoanelor fizice reprezinta nici 11% din totalul depozitelor romanilor.

Gradul de economisire se situeaza la un nivel foarte scazut fata de tarile din Europa Centrala si de Est, atat in ceea ce priveste depozitele bancare, cat si fondurile mutuale. Astfel, Romania inregistreaza un nivel al depozitelor pe cap de locuitor de 1.889 euro, comparativ cu 8,502 euro pe cap de locuitor in Slovenia. Vecinii maghiari sunt cei mai apropiati de noi in aceasta privinta, cu un depozit mediu de 2.673 euro/locuitor.

In schimb, locuitorii Ungariei prefera sa isi tina banii in fondurile mutuale, fiind campionii regiunii din acest punct de vedere, cu 1.990 euro/locuitor plasati intr-un astfel de fond, comparativ cu 463 euro/locuitor in Romania.

In medie romanii au economii in banci echivalentul a aproximativ 2,64 salarii, nivel similar cu cel din Ungaria, dar mult mai mic decat cel din Croatia sau Cehia.

Sursa date: AAF, EFAMA, BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri