Nivelul redus al salariilor din Romania, comparativ cu celelalte tari din regiune, influenteaza negativ gradul de economisire Ca medie pe tara, un roman are circa 2,6 salarii in contul bancar si doar 0,6 salarii intr-un fond de investitii.

Romanii au un total de 37,1 mld. euro in depozite bancare, in timp ce investitiile in fonduri ale persoanelor fizice insumeaza 4 mld. euro. In aceste conditii investitiile in fonduri ale persoanelor fizice reprezinta nici 11% din totalul depozitelor romanilor.

Gradul de economisire se situeaza la un nivel foarte scazut fata de tarile din Europa Centrala si de Est, atat in ceea ce priveste depozitele bancare, cat si fondurile mutuale. Astfel, Romania inregistreaza un nivel al depozitelor pe cap de locuitor de 1.889 euro, comparativ cu 8,502 euro pe cap de locuitor in Slovenia. Vecinii maghiari sunt cei mai apropiati de noi in aceasta privinta, cu un depozit mediu de 2.673 euro/locuitor.

In schimb, locuitorii Ungariei prefera sa isi tina banii in fondurile mutuale, fiind campionii regiunii din acest punct de vedere, cu 1.990 euro/locuitor plasati intr-un astfel de fond, comparativ cu 463 euro/locuitor in Romania.

In medie romanii au economii in banci echivalentul a aproximativ 2,64 salarii, nivel similar cu cel din Ungaria, dar mult mai mic decat cel din Croatia sau Cehia.

Sursa date: AAF, EFAMA, BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri