Numarul mediu al salariatilor este estimat sa ajunga, in anul 2013, la 6,085 milioane de persoane, in crestere cu 2,8% fata de anul 2005, mariri semnificative urmand sa aiba loc in sectorul serviciilor si constructiilor, concomitent cu o scadere in industrie, arata un studiu al Prognozei (CNP).
In servicii numarul mediu de salariati va fi, in anul 2013, 3,2 milioane de persoane (fata de 3,1 milioane in 2005), in industrie 2,1 milioane (fata de 2,2 milioane in 2005), iar in agricultura 220.000 de persoane (fata de 175.500 in 2005).

"Este de remarcat ca, la orizontul anului 2013, alte categorii de populatie ocupata se vor mentine la un nivel constant, ceea ce inseamna ca reducerea de populatie din agricultura (exclusiv salariati) va fi compensata de cresterea numarului de alte categorii, precum patroni, lucrarori pe cont propriu etc", se arata in studiul CNP, potrivit NewsIn.

In perioada 2006-2013 populatia ocupata din agricultura va scadea cu aproximativ 16%, iar cea din servicii va cunoaste o crestere de aproape 17%, estimeaza Prognoza. Potrivit Prognozei, imbatranirea demografica va influenta si in urmatorii ani populatia activa si populatia ocupata. Populatia inactiva in varsta de munca va continua sa scada in urmatorii sapte ani, cu aproximativ 545.000 de persoane, datorita strategiilor de ocupare a fortei de munca, sustine CNP.

"Populatia Romaniei va continua sa scada, datorita scaderii ratei natalitatii, insa forta de munca va creste usor. Intrarea Romaniei pe piata fortei de munca a Uniunii Europene va creste mobilitatea fortei de munca, ea atragand si pierzand muncitori, dar se asteapta ca Romania va avea o pozitie echilibrata in acest proces" anticipeaza analistii CNP.

Un alte element care trebuie luat in considerare, conform Prognozei, este cresterea economica, avand in vedere ca in anul 2005 populatia activa in varsta de munca a scazut cu 129.000 de persoane, iar populatia ocupata in varsta de munca cu aproximativ 340.000. "In acelasi timp este de subliniat ca, necesarul de resurse de munca se va mentine peste posibilitatile oferite de populatia in varsta de munca. Ca urmare, estimam ca la orizontul anului 2013 aproape 400.000 de locuri de munca vor fi acoperite de alte categorii de populatie activa, fie din afara varstei de munca, fie din exterior", se arata in analiza CNP.

Rata de ocupare a populatiei va continua sa creasca, in perioada 2006-2013, cu 0,4% anual, datorita politicilor fiscale, a creerii unor locuri de munca durabile ca urmare a investitiilor straine, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Rata de ocupare este in prezent de 58,1% si se estimeaza ca acest procent va ajunge la 60,3%, in urmatorii sapte ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri