Functionarii publici sunt nemultumiti de oferta facuta, joi, de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, de majorare a salariilor cu sase la suta in aprilie si cu noua din octombrie si-si mentin intentia de a declansa greva de avertismant si greva generala, a declarat liderul sindical, Valer Suciu
Ministrul finantelor le-a propus, joi, functionarilor publici majorari salariale de 15 procente, acordate in doua transe, majorari cu care acestia nu sunt de acord. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FSAPL) a spus ca daca partea guvernamentala nu va veni cu alta propunere, federatia isi mentine intentia de a declansa greva de avertisment in 22 decembrie si greva generala in 29 decembrie.

In acelasi timp, presedintele Aliantei Sed Lex, Vasiler Marica, a spus ca oferta Guvernului este "de neacceptat", prin urmare functionarii vor declansa greva generala in 18 decembrie.

Reprezentantii sindicatelor functionarilor publici se vor mai intalni cu Comisia guvernamentala de negociere pe legea salarizarii si in data de 21 decembrie, dar acest lucru nu va schimba decizia de a intra in greva, a spus Valer Suciu.

In data de 16 noiembrie, Guvernul si organizatiile sindicale din administratia publica au semnat un protocol, prin care Executivul se angaja ca pana in data de 15 decembrie sa negocieze marirea salariala pentru functionarii publici, care sa se acorde din 1 ianuarie 2007. Desi de atunci sindicalistii s-au intalnit de mai multe ori cu reprezentantii Guvernului, functionarii sustin ca nu s-au putut intelege.

"Nu ne-am inteles la bani, la lege, la nimic. Trimit (Guvernul, n.n.) la nogocieri numai oameni incompetenti si neseriosi cu care nu se poate discuta", a spus Vasile Marica, citat de NewsIn.

Functionarii publici au inceput negocierile cu Guvernul in urma cu o luna, dupa ce federatiile sindicale au organizat mai multe proteste la inceputul lunii noiembrie si amenintau cu declansarea altora. Dupa prima intalnire, din 16 noiembrie, sindicalistii au suspendat greva in urma promisiunilor reprezentantilor Guvernului.

Revendicarile functionarilor publici sunt majorari salariale, elaborarea unei legi de salarizare unica a personalului din administratia publica, precum si acordarea de sporuri specifice meseriei (spor de confidentialitate de 15%, spor de fidelitate cuprins intre 5 si 20%, indemnizatie de dispozitiv de 25% si alocatie de hrana).

Guvernul a finalizat un proiect de lege pentru salarizarea functionarilor publici conform caruia la calcularea salariului de baza si a suplimentului pentru functionarii publici se vor folosi punctele valorice, cuantumul unui punct urmand sa fie stabilit la 5,3 lei in aprilie 2007 si 5,8 lei din luna octombrie.

Astfel, salariul de baza va fi cuprins intre 530 lei, pentru un functionar de executie de categoria III, si 800 lei pentru un inalt functionar public sau pentru cei din posturile de conducere. La acest salariu se vor adauga suplimentul postului, suplimentul corespunzator treptei de salarizaresi sporul pentru vechime in munca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri