Cifrele par a nu mai avea rabdare cu guvernantii. Cresterea economica record, cu care acestia au defilat pe la televiziuni, deja ii tradeaza. Dupa primul loc in UE, Romania a ajuns rapid pe locul sase in functie de avansul economiei in trimeDupa primul loc in UE, Romania a ajuns rapid pe locul sase in functie de avansul anual al economiei in trimestrul doi al acestui an.strul doi al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Eurostat. De altfel, 2018 este anul incetinirii in intreaga regiune, sustin si economistii. Iar Romania nu se dezminte si preia conducerea!

In 2017, economiile Europei Centrale si de Est (ECE) au crescut, in medie, cu 4,5%, dar Romania s-a desprins de pluton cu un avans al PIB de 6,9%. Pentru 2018, media regiunii este estimata, de economistii companiei de asigurari si credite Coface, la 4,1% (declin de 0,4 puncte procentuale), iar pentru Romania prognoza este de 4,5% (declin de 2,4 puncte procentuale, de departe cel mai mare din regiune).

In trimestrul doi din acest an, tara noastra, cu o crestere anuala de 4,2%, a fost deja depasit de patru tari din regiune: Polonia (care a crescut cu 5%), Ungaria (4,6%), Letonia (4,4%) si Slovenia (4,3%), releva datele Eurostat.

In 2017, acestea cresteau cu ritmuri modeste fata de tara noastra. Polonia avansa cu doar 4,6%, Ungaria cu 4%, Letonia cu 4,3%, iar Slovenia cu 5%.

Anul acesta, insa, economistii Coface se asteapta ca tara noastra sa fie depasita, in privinta cresterii economice, de Slovenia (pentru care estimeaza un avans de 4,6%) si egalata de Polonia.

De remarcat este si faptul ca, intr-un climat de decelerare, in care Romania este campioana, sunt si tari care vor inregistra cresteri in acest an. Este vorba de Bulgaria (3,8% de la 3,6%) si Slovacia (de la 3,4% la 4%). Despre performanta putem vorbi si in cazul Ungariei, care se va mentine la o crestere de 4% in 2018, similara celei de anul trecut, sunt de parere reprezentantii Coface.

De ce Romania nu reuseste sa se mentina aproape de ritmul din 2017?

Care este vulnerabilitatea economiei romanesti in raport cu cele din regiune? Toate tarile vecine au crescut, in 2017, preponderent pe baza de consum. Insa, daca in tarile vecine acesta a fost mai ponderat (nu a depasit un ritm anual de 5% in nici una), Romania a inregistrat un avans anual al consumului de peste 10%.

Ritmul nesustenabil al economiei romanesti s-a tradus aproape imediat in crestrea preturilor de consum (inflatie de peste 5%, cea mai mare din zona) dar a preturilor productiei industriale. Acestea din urma si cresterea de doua cifre a salariilor (intalnit doar in Ungaria) au afectat activitatea firmelor din domeniu.

Motivele pentru care firmele si populatia nu beneficiaza de cresterea economica

De ce este de dorit o crestere economica mai mica, dar cosntanta si pe baze economice mai sanatoase? Pentru ca firmele sa capete incredere si sa investeasca. In cazul unei cresteri prea puternice, cererea vine rapid si in volum mare, iar firmele nu au timpul si capacitatea financiara necesara sa ia decizii pentru a-si mari productia. Asa ca cererea se duce catre importuri si se dezechilibreaza balanta externa. In plus, firmele se tem ca daca fac investitii pentru a profita de cresterea economica, pana ajung acestea sa produca, incetineste cresterea si raman cu marfa nevanduta, au explicat reprezentantii Coface Romania.

Nici pentru populatie nu este benefica o crestere economica de aceasta natura, bazata pe cresterea consumului, stimulata de majorari salariale artificiale. Aceasta practica duce, inevitabil si dovedit deja, la preturi mai mari, care anuleaza intreaga majorare salariala si poate chiar o depaseste. “Astfel, desi castigi mai mult, constati ca esti mai sarac”, au mai spus economistii citati.

Prin comparatie, investitiile sporesc productia, firme isi creste vanzarile, iar salariile pot fi, astfel, marite pe baze sustenabile, iar cresterea preturilor poate fi evitata, sau poate avea o amploare mult mai mica. Insa in Romania, investitiile sunt sacrificate sistematic pentru cresterea salariilor si cheltuielilor cu asistenta sociala, care nu produc decat dezechilibre in economie (datorii si inflatie).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri