Mai putin de o treime din gospodarii (31,7%) nu pot sa isi achite la timp cheltuielile curente importante precum intretinerea locuintei, rate la imprumuturi sau plata utilitatilor din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare, in 2017, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai frecvente restante sunt la energia electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%). Ponderi reduse le au restantele la rate la imprumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care au de restituit imprumuturi.

Somerii, familiile cu trei sau mai multi copii sau familiile monoparentale sunt cele mai afectate de datorii.

In ce masura pot face fata familiile cheltuielilor curente?

Doua din cinci gospodarii (38,9%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodariilor. Aproape pentru una din 5 gospodarii cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depasite destul de usor, usor sau chiar foarte usor, potrivit INS.

Astfel, aproape o treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 de lei, dar trei din cinci gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai putin de o treime din gospodarii considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar.

In mediul rural, aproape 15% dintre gospodarii se incadreaza in primul interval de venituri (sume de pana la 1.000 de lei). In mediul urban, aceasta grupa este considerata corespunzatoare intr-un procent de aproape 6% din gospodarii.

Dintre gospodariile urbane, aproape 71% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2.000 de lei lunar. Venituri de pana la 2.000 de lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de catre gospodariile conduse de femei, de cei din grupa de varsta de 65 de ani si peste, de cele cu statutul ocupational de agricultor, precum si de gospodariile care nu au in componenta copii dependenti.

Pentru ce se imprumuta romanii?

Imprumuturile financiare sunt folosite de 8% dintre gospodarii, iar ele au fost contractate in principal pentru cumpararea in rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic si electronic etc. (50,9%) si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (46,5%).

In proportii mult mai mici, gospodariile au contractat imprumuturi pentru datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,5%); cheltuieli pentru concedii si timp liber (6,9%); achitarea unor cheltuieli legate de sanatate (3,7%) si investitii (2,5%).

Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile din mediul urban (10,3% fata de 5,6% la gospodariile din rural) si de catre gospodariile conduse de barbati (9,3% fata de 5,3% in cazul gospodariilor conduse de femei).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri