Patru din cinci firme din Romania nu isi permit majorarea salariului minim la nivelul propus de Guvern, respectiv 2.080 de lei. Mai putin de jumatate dintre societatile participante la un sondaj derulat de CNIPMMR spun ca ar putea creste salariul minim cu 50 de lei, brut, iar 32% pot suporta o majorare de 100 de lei de la 1 ianuarie 2019. Cat despre diferentierea salariului minim in functie de studii si vechime, reprezentantii Consiliulul spun ca masura incalca Codul Muncii.

Diferentierea salariului minim incalca principiul “ la munca egala, plata egala”, sustine presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.

“In aceste conditii, vom avea o persoana cu 14 ani de vechime, cu salariul minim pe economie, de 2.080 de lei, si o persoana care face exact aceeasi munca, cu o experienta de 15 ani, care realizeaza o diferenta de salariu pentru aceeasi munca. (...) In cazul in care, totusi, se introduce salariul minim diferentiat, am luat in vedere chiar atacarea in contencios administrativ a acestei masuri pentru ca incalca Codul Muncii si nu poti la munca egala, plata sa fie diferentiata”, a explicat Jianu.

Mai mult, acesta a mai spus ca este pentru ultima oara cand patronatele din Romania mai accepta majorarea salariului minim fara o fundamentare economica. Cum pot impiedica patronatele majorarea salariului unilateral, de catre Guvern?

“Intreprinzatorii sunt de acord cu marirea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2019. Este, insa, pentru ultima oara cand confederatiile patronale accepta aceasta marire nefundamentata a salariului minim pe economie si ne vom gandi la masuri foarte dure in perioada urmatoare. (...) Toate patronatele au decis ca nu se vor mai prezenta in niciun fel de discutie in Consiliul National Tripartit, tocmai pentru a nu da posibilitatea Guvernului sa iasa public si sa spuna ca a discutat cu patronatele. In al doilea rand, ne vom pregati si vom veni noi cu un mecanism de stabilire a salariului minim (de ex. dupa modelul celui existent in Marea Britanie) si mai sunt si alte parghii pe care le avem la indemana”, a precizat Florin Jianu, mentionand ca vorbeste in numele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Cat este de nociva majorarea “din pix” a salariului minim?

Consiliul a realizat un sondaj in randul firmelor membre cu privire la impactul pe care l-ar avea majorarea slariului minim pe economie la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei, asa cum a propus initial ministrul Muncii, de la 1 decembrie 2018.

Din sondaj a reiesit faptul ca 81% din firme dezaproba diferentierea salariului minim, iar 74% spun ca majorarea de la 1 decembrie le-ar produce probleme financiare. Acestea ar genera, la randul lor, concedierea unor angajati (in peste 53% din cazuri), scaderea competitivitatii (45%), scumpirea produselor si serviciilor (35%) sau scaderea profitului (20%).

In acelasi timp, 52% dintre firme afirma ca majorarea salariului minim diferentiat induce riscul unor concedieri.

“Din aceste firme (52%), la 10% apare riscul de faliment si fie intra in faliment, fie trec in economia neagra”, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al CNIPMMR.

Totusi, 47% din firmele participante la sondaj spun ca ar putea sustine majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2019, insa doar cu 50 de lei brut. O majorare mai consistenta, de 100 de lei, ar putea sustine doar 32% din firmele participante.

Cresterea salariului minim cu mai mult de 200 de lei brut (care ar acoperi propunerea Guvernului, insa doar in cazul in care se renunta la diferentiere), poate fi suportata de 12,3% din societati.

Si nu doar majorarea salariului minim in sine provoaca probleme companiilor, ci si efectele secundare ale acestei masuri, si anume faptul ca antreneaza si cresterea celorlalte salarii, avand in vedere ca fiecare firma functioneaza pe o grila salariala.

Ce cer firmele in schimbul majorarii salariului minim?

In aceste conditii, reprezentantii IMM-urilor solicita fundamentarea riguroasa a salariului minim pe criterii obiective, realizarea unui studiu de impact, consultarea tuturor confederatiilor patronale reprezentative si aplicarea testului IMM.

In plus, pentru ca majorarea salariului minim sa fie posibila, firmele considera ca este necesara scaderea fiscalitatii si introducerea impozitului zero pentru veniturile la nivelul salariului minim (masura, de altfel, prevazuta in programul de guvernare pentru toate veniturile sub 2.000 de lei).

“Este de analizat si valorificat modelul salariului minim pe ORA, nu pe luna, plata fiind facuta in functie de numarul de ore lucrate. S-au pierdut foarte multe joburi part-time din cauza contributiilor care trebuie platite la nivelul salariului minim lunar”, a mai spus Florin Jianu.

Totodata, el a reamintit si remarcile si recomandarile Comisiei Europene pentru Romania pe aceasta tema, si anume faptul ca “majorarile salariului minim continua sa fie adoptate fara aplicarea unor criterii obiective. Majorarile ad-hoc ale salariului minim au sporit semnificativ ponderea lucratorilor care sunt remunerati cu salariul minim si au condus la o concentrare puternica in partea inferioara a distributiei salariilor”. De asemenea, se mentioneaza ca au fost inregistrate progrese “limitate in ceea ce priveste stabilirea salariului minim”.

Citeste si:

    In aceste conditii, CNIPMMR sustine crearea unui mecanism permanent pentru stabilirea elementelor obiective si pertinente, prin care sa fie stabilit salariu minim la nivel national, cu o structura tripartita, alcatuit din reprezentanti ai partenerilor sociali si ai guvernului, pe baza analizei productivitatii muncii si a performantelor de ansamblu ale economiei romanesti. Mecanismul trebuie sa implice strict partenerii sociali si mediul academic, potrivit modelului britanic.

    Majorarea salariului minim, anuntata de guvernanti pentru data de 1 decembrie 2018, se va amana, cel mai probabil, pentru 1 ianuarie 2019, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. El a invocat lipsa avizelor necesare pentru adoptarea Ordonantei de Urgenta, dar a admis si faptul ca nu este corecta schimbarea regulilor in timpul jocului.

    Citeste si:

      Ramane, insa, in discutie majorarea diferentiata a salariului minim, la 2.080 de lei, respectiv la 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare sau cu vechime de peste 15 ani.

      Sursa foto: Agerpers / Simion Mechno

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri