Guvernul isi propune, prin proiectul strategiei de post-aderare, sa consolideze finantele publice prin largirea bazei de impozitare si cresterea ponderii veniturilor in PIB, dar si prin mentinerea deficitelor bugetare sub 3% din PIB, in urmatorii sapte ani.
Proiectul de strategie post-aderare stabileste obiectivele generale ale politicilor fiscale si bugetare pana in 2013, care sa conduca la pregatirea Romaniei pentru aderarea la zona euro, informeaza NewsIn.

Fiscal, guvernul se va ghida dupa trei principii: largirea bazei de impunere, prin aducerea unor noi categorii de contribuabili ori de venituri in sfera impozitarii, imbunatatirea colectarii veniturilor si reducerea cotelor de contributii sociale. In 2007, contributiile de asigurari scad cumulat cu 2%, numai pentru angajator, astfel contributiile pentru pensii sunt diminuate cu 0,25%, cele de asigurari de accidente si boli profesionale cu 0,5%, pentru somaj cu 0,25% , iar pentru sanatate cu 1%.

Politica bugetara se va axa pe cresterea nivelului ponderii veniturilor in PIB si va avea ca obiective majore asigurarea cofinantarii fondurilor primite de la UE si a contributiei Romaniei la bugetul comunitar. Contributia Romaniei la bugetul european se va situa la circa 1,1-1,2 miliarde euro anual. In bugetul pentru 2007, contributia bugetara a fost evaluata la 3,97 lei, iar cofinantarea fondurilor UE la doua miliarde lei.

Estimarile Ministerului Finantelor arata ca veniturile bugetare vor avea o evolutie pozitiva in perioada urmatoare si vor creste pana la 37,7% din PIB in 2010, situandu-se la 35,8% din PIB, in 2008 si respectiv 36,5% din PIB, in 2009.

Media veniturilor bugetare a fost in jur de 30% pondere in PIB in ultimii cinci ani. Calculata dupa raportarile europene, media nu depaseste 33% din PIB. In acelasi timp, state care au aderat la UE in 2004 au o medie de peste 35%, iar vechile state de peste 45% din PIB. Chiar si statele pe care Romania le ia drept termen de comparatie au venituri bugetare superioare: Bulgaria 37.5%, Croatia 42%.

Totodata, Finantele prognozeaza ca si cheltuielile isi vor mentine, in paralel, nivelul de majorare. Astfel, bugetul va continua sa aiba un deficit de peste 2% din PIB in urmatorii trei ani. Treptat, intre 2008 si 2010, deficitul bugetar va fi diminuat de la 2,7% din PIB in 2008, la 2,2%, in 2009 si 2% in 2010.

Strategia post-aderare stabileste ca "bugetele vor fi construite avandu-se in vedere ca deficitele, chiar daca vor fi superioare celor din anii anteriori (mai ales ca urmare a cheltuielilor suplimentare pentru proiecte de infrastructura si mediu), sa se incadreze in limita de 3% din PIB".

Domeniile care beneficiaza de finantare consistenta de la buget, in 2007, vor ramane prioritare si pe termen mediu. Astfel sumele alocate pensiilor si asistentei sociale vor fi cele mai mari din total cheltuieli bugetare, pana in 2010, reprezentand peste 10%.Invatamantul si sanatatea vor primi, in continuare, sume importante care vor insemna in jur de 5% din PIB.

Romania va avea, in 2007, o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Pentru prima data la elaborarea bugetului, autoritatile au luat realizat un cadru bugetar pe termen mediu si o estimare a indicatorilor macroeconomici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri