Productia industriala a inregistrat, in noiembrie anul trecut, o scadere pe ansamblu cu 0,8% fata de luna anterioara, pe fondul diminuarii productiei in industria prelucratoare cu 1,8%, a anuntat INS.

Cu toate ca, pe ansamblu, industria prelucratoare si-a diminuat volumul de activitate, unele ramuri au inregistrat, totusi, cresteri, cele mai importante fiind la: echipamente, aparate de radio, televiziune si comunicatii (+21,0%), edituri, poligrafie si reproducerea pe suporti a inregistrarilor (+11,1%), mijloace de transport altele decat cele rutiere (+10,6%) si masini si aparate electrice (+5,9%). in industria extractiva si in energia electrica si termica, gaze si apa s-au inregistrat cresteri de 1,3%, respectiv 11,7%.

De mentionat, totusi, majorarea ratei de crestere a exportului de marfuri, de la 16,0% in octombrie la 20,9% in noiembrie, si diminuarea ratei de crestere a importului de la 26,1% la 23,1% si, ca urmare, mentinerea la acelasi nivel, in termeni absoluti, a deficitului in noiembrie anul trecut comparativ cu luna anterioara.

Productia industriala in noiembrie anul trecut este superioara celei din perioada similara a lui 2005 cu 7,4%. ceea ce asigura consolidarea ratei de crestere cumulata de la inceputul anului, de 107,4%. Privita prin prisma evolutiei pe marile grupe industriale, scaderea per total a productiei s-a datorat, in principal, diminuarii cu 3,1% a productiei in industria bunurilor de uz curent si cu 2,2% a productiei din industria bunurilor intermediare.

Principalele resurse de energie primara au ajuns, de la inceputul anului, la 38,2 milioane tone echivalent petrol si au fost in crestere cu 1,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a majorarii importului cu 4,5% si a mentinerii productiei interne aproximativ la acelasi nivel. Consumul final de energie electrica in aceeasi perioada a fost cu 2,8% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului 2005, iar in cadrul acestuia, iluminatul public si consumul casnic au inregistrat cresteri cu 7,5%, respectiv cu 6,5%.

Marcand o crestere in luna noiembrie 2006 fata de luna corespunzatoare a anului 2005, de 21,2%, lucrarile de constructii isi mentin, in continuare, un ritm accelerat pe intreaga perioada de la inceputul anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2005 (118,6%).

Un ritm de productie superior mediei generale au inregistrat, de la inceputul anului, constructiile ingineresti (121,6%), dupa tipul de constructii, si lucrarile de intretinere si reparatii curente (125,6%), dupa elementele de structura.

Cifra de afaceri obtinuta de a caror activitate principala este comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a fost mai mare cu 22,3% fata de noiembrie 2005. Comerciantii de marfuri alimentare, bauturi si tutun au afisat o crestere a afacerilor cu 24,6% iar ce de produse nealimentare au raportat o sporire cu 20,7%. Volumul cifrei de afaceri de la inceputul anului s-a situat cu 24,7% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2005, cresteri mari obtinandu-se atat la vanzarile de marfuri alimentare, bauturi si tutun (+28,8%), cat si la vanzarile de marfuri nealimentare (+21,5%).

Cifra de afaceri obtinuta in noiembrie 2006 de intreprinderile cu activitatea principala comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a fost mai mare cu 11,6% fata de noiembrie 2005, datorita cresterilor inregistrate, atat la comertul cu autovehicule, cat si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule (+13,9%, respectiv +8,6%). Volumul cifrei de afaceri inregistrat de la inceputul anului a fost mai mare cu 17,4% fata de nivelul din perioada similara din 2005.

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri in noiembrie anul trecut cu 27,9% fata de aceeasi luna din anul 2005, iar, de la inceputul anului, afacerile a fost mai mare cu 12,0% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada din anul 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri