Producţia industrială a scăzut cu 6,8% în zona euro şi cu 5,8% în Uniunea Europeană în noiembrie 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar România se află printre ţările care au înregistrat un declin al acestui indicator, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al producţiei industriale în noiembrie, faţă de perioada similară din 2022, s-a înregistrat în Irlanda (minus 30,4%), Belgia (minus 11,6%), Bulgaria (minus 10,9%), Ţările de Jos (minus 10,3%), Estonia (minus 5,8%), Ungaria (minus 5,6%), Germania (minus 4,9%) şi România (minus 4,8%), cele mai importante creşteri fiind în Danemarca (14,4%), Croaţia (4,8%) şi Suedia (3,4%).

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a scăzut cu 8,7%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 8,4%, cea de bunuri intermediare cu 5,6% şi cea bunuri de folosinţă imediată cu 3,8%, în timp ce producţia de energie a crescut cu 1%.

În noiembrie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, după ce în octombrie s-a înregistrat un declin de 0,7% în zona euro şi de 0,5% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Danemarca (9,1%), Slovenia (3,7%) şi Portugalia (3,4%), iar cele mai semnificative scăderi în Grecia (minus 4,1%), Slovacia (minus 4%) şi Belgia (minus 3,8%).

România a înregistrat în noiembrie un declin lunar de 0,6% al producţiei industriale, după o scădere de 1,4% luna precedentă.

În cazul UE, producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut cu 1,8%, cea de bunuri de capital cu 0,8% şi cea de bunuri intermediare cu 0,7%, în timp ce producţia de energie a crescut cu 0,7%, iar producţia de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 1,7%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri