Romsilva anunta ca de la inceputul acestui an au fost 16 cazuri de padurari agresati, iar in ultimii cinci ani aproape 170. Din primele informatii, padurarul Liviu Pop a fost impuscat mortal, iar corpul acestuia, abandonat intr-o vale, prezinta numeroase urme de agresiune fizica. Mai multe persoane sunt audiate, iar procurorii si politistii fac cercetari la fata locului. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Directiei Silvice Maramures de sapte ani, era casatorit si avea trei copii, mai precizeaza Romsilva.

In ultima luna vorbim despre doi padurari ucisi si un al treilea ranit grav - e un fenomen care ia amploare in conditiile in care furtul de lemne ramane nepedepsit, spune la RFI Ciprian Galusca de la Greenpeace Romania.

“Asta se intampla pentru ca avem un fenomen al taierilor ilegale. Avem retele care efectiv isi consolideaza puterea de pe urma exploatarilor ilegale de lemn. Maramures e cu probleme in ultimii 30 de ani, a fost tot timpul in topul taierilor ilegale. Numai anul trecut avem aproximativ 90.000 de metri cubi depistati ca fiind taiati ilegal doar in acest judet. 90 de mii de metri cubi nu pot pleca din padure cu caruta. Aici nu vorbim despre talhari mici, despre lemn de foc, ci vorbim despre un fenomen care functioneaza pe baza unei logistici complexe: vorbim de utilaje grele, vorbim despre transporturi care circula pe reteaua noastra rutiera nationala si toate lucrurile astea se intampla pentru ca evident exista o complicitate la un moment dat, in anumite cazuri, chiar cu organele de control.

Este clar ca vorbim despre un fenomen. Responsabil pentru situatia pe care o avem acum, scapata total de sub control in ceea ce priveste taierile ilegale, responsabil este Ministerul Apelor si Padurilor. Deci autoritatea asta care se ocupa de paduri trebuie sa ne asigure pe noi ca padurile sunt gestionate sustenabil, ca nu avem taieri ilegale si ca nu avem un fenomen de mafia pana la urma pentru ca daca vorbim despre impuscari, asasinate, pe mine ma duce cu gandul la mafie…

Se intampla doua lucruri: pe de o parte sunt foarte putini infractori prinsi si dusi mai departe, anchetati in penal, sunt foarte putine condamnari. Si, pe de alta parte, avem cazuri mari de coruptie din zona asta, cazuri maride taieri ilegale, unele dintre ele chiar in domeniul public, vorbim de mii de metri cubi, cum a fost situatia de la Sibiu anul trecut in care efectiv nimeni nu a raspuns. Asta este problema. Nu exista masuri coercitive pentru cei care fac asta, nu avem procurori specializati in zona de mediu si in genul asta de spete si avem pur si simplu foarte multe dosare care stau pe rol si nu se rezolva niciodata…Si atunci e evident ca infractorii sunt relaxati din punctul asta de vedere”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri