Ministerul Finantelor Publice a publicat astazi, 30 octombrie, un raport cu privire la bugetul general consolidat pentru perioada ianuarie - septembrie a acestui an. Conform cifrelor consultate, guvernul PSD condus de catre Viorica Dancila a lasat un deficit de 2,62% pentru primele 9 luni din 2019.

Deficitul bugetar inregistrat in primele 9 luni ale acestui an este cu peste 60% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a situat la 16,8 miliarde de lei, respectiv 1,77% din PIB.

Limita maxima acceptata de Uniunea Europeana in ceea ce priveste deficitul bugetar anul este de 3% din PIB, prag pe care economia tarii are toate "sansele" sa il depaseasca avand in vedere rezultatele la 9 luni. De asemenea, conform estimarilor facute de catre Dan Bucsa, economistul-sef pentru Europea Centrala si de Est in cadrul Unicredit Bank Londra, anul viitor ar urma sa fie intre 4,1%-4,3% din PIB, pe fondul impactului produs de majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Referitor la primele 9 luni din acest an, executia bugetului general consolidat s-a incheiat pe primele noua luni ale anului 2019 cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, sunt in suma de 228,7 miliarde lei, reprezentand 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o crestere cu 23,7 miliarde lei, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+15,3%, respectiv o crestere cu 11,0 miliarde lei), impozit pe profit (+14,5%, respectiv o crestere cu 1,6 miliarde lei), TVA (+11,9%, respectiv o crestere de 5,1 miliarde lei ), accize (+8,8%, respectiv o crestere de 1,8 miliarde lei).

Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA in crestere cu 11,9% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului 2018, ajungand la o valoare de 47,5 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 14,1% respectiv o crestere cu 0,7 miliarde lei.

Se inregistreaza scaderi ale incasarilor cu 77,8% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 11,1 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 255,6 miliarde lei, cu 15,3% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile de personal sunt cu 20,2% mai mari fata de cele realizate in primele noua luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 16,4% fata de primele noua luni ale anului precedent. Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dar si la bugetul de stat.

Se inregistreaza de asemenea cresterea cheltuielilor cu subventiile cu 11,3%.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 11,1%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, si cu 15% de la 1 septembrie 2019, ajungand de la 1.100 lei la 1.125 lei, precum si de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei (de la 1 iulie 2018) si de la 640 lei la 704 lei ( incepand cu septembrie 2019).

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 22,9 miliarde lei, cu 50,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Sursa foto: Agerpress foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri