Romania are nevoie de un sistem economic care sa puna in valoare resursele tarii, de la cele naturale pana la cele umane, pentru a reusi sa aiba o economie moderna, o economie a viitorului, este de parere Constantin Bostina, presedintele Asociatiei pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

"Romania trebuie sa isi contureze un model economic in Uniunea Europeana, in principal, si sa aiba un model economic care sa puna in valoare potentialul real de resurse natural, minerale, financiare si umane existente in tara noastra. (...) Nu vedem un model economic autarhic, ci unul specific Romaniei, care sa puna in valoare potentialul, dar si sa fie deschis catre diviziunea internationala a muncii, caci doar asa se poate asigura o economie moderna, a viitorului", a declarat Constantin Bostina, presedintele Asociatiei pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

El a fost prezent la evenimentul de lansare al proiectului „Romania Durabila: Dezvoltarea cadrului strategic si institutional pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei 2030".

O alta idee pentru dezvoltarea economica a tarii noastre a fost aceea ca in Romania accentul trebuie pus "absolut obligatoriu" pe dezvoltarea capacitatii de productie interna, pentru reducarea importurilor.

"Dezvoltarea capacitatii interne de productie este atat de necesara pentru consumul intern, cat si ca sa putem iesi cu ele la export, pentru a reduce debalanta comerciala si de plati a Romaniei, destul de agravanta din prezent", a subliniat Bostina.

"Statul nu poate fi un bun administrator"

Tot el a scos in evidenta ca in Romania este sential este ca Statul sa se ocupe de punerea in valoare a acestui potential prin legi, reglementari, nu prin administrare.

"Statul nu poate fi un bun administrator, chiar si din motivul ca el este condus periodic de diverse partied politice si stim ca din acest punct de vedere si stim ca in Romania nu s-a reusit sa avem o coroana general valabila pentru gandirea partidelor care guverneaza alternativ. Totul trebuie corelat cu evolutiile tehnologice si incadrat in diviziunea europeana si interpersonala a muncii", a incheiat seful ASPES.

Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru dezvoltare durabila si Directia pentru strategii guvernamentale au lansat oficial proiectul cu aplicare nationala dedicat dezvoltarii durabile a Romaniei. Finantarea proiectului se ridica la cinci milioane de euro, din care cea mai mare parte este reprezentata de fonduri europene nerambursabile.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri